„Chcípají tady ryby, protože už tady neprotéká skoro žádná vody," popsal Bartoloměj Maga z Nového Města nad Metují. V potoce, který teče směrem od Pavlátovy louky kousek od jeho domova, vysbíral během chvíle snad dvacet uhynulých ryb. Nedaleko ve Spech už Janovský potok vyschl zcela. Pod mostem jsou místo chladivé vody už jen rozpálené kameny ze dna.

Už i řeky vysychají

Na Jaroměřsku hladina vody i v takových velkých řekách jakými jsou Labe a Úpa dosáhla stavu, který vodohospodáři označují jako ukazatel sucha. Obdobné je to i s potoky a dalšími toky. „Významné snížení hladiny lze sledovat i ve většině vodních nádrží," uvedl Petr Filipec, vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu v Jaroměři.

Kvůli suchu proto Městský úřad v Jaroměři vydal od včerejška zákaz čerpání povrchových vod z řek, potoků, rybníků či vodních nádrží pro zalévání zahrad, trávníků, mytí aut či napouštění bazénů a podobných zbytných činností. „Tyto drobné odběry mohou v součtu negativně ovlivňovat průtoky ve vodních tocích a ekologické funkce vodních toků," vysvětlil Petr Filipec. Zákaz platí až do odvolání.

„Tak už to došlo až k nám. Budeme se muset rozmyslet, co budeme vše zalévat, protože kdybychom měli kropit celou zahradu vodou z vodovodu, přišlo by nás to na hodně peněz. A voda z okapů z dešťů v sudech nám už došla," sdělila sedmapadesátiletá Milena H. z Jaroměře.

Kromě samotného města se týká také obcí Dolany, Hořenice, Heřmanice, Chvalkovice, Jasenná, Nový Ples, Rasošky, Rožnov, Rychnovek, Šestajovice, Vlkov, Velichovky, Velký Třebešov a Zaloňov.

Stejný zákaz platí už více než týden také v Náchodě a v okolních obcích.

Očekává se, že kvůli vysokým teplotám a dalším dnům beze srážek bude vlhkost už tak velmi proschlé půdy dál klesat a problémy kvůli suchu budou jen narůstat.

„V porovnání s dlouhodobými srpnovými průměry jsou průtoky výrazně podprůměrné. Předpokládá se, že situace na tocích se nebude výrazně měnit, hladiny vodních toků zůstanou převážně setrvalé nebo velmi zvolna klesající," uvádí Petr Filipec.