„Lidi o tom ještě moc nevědí, ale až to zjistí, budou se zcela jistě tvořit velké fronty,“ uvedla tajemnice náchodské radnice Hana Mílová.

Město se na tuto očekávanou situaci snaží dobře připravit, proto nabádá občany, především pak ty, kteří plánují letos dovolenou v zahraničí, aby si včas zkontrolovali cestovní doklady.

„Pokud nemáte platný cestovní pas, požádejte si o vydání nového cestovního pasu s dostatečným předstihem,“ vzkazuje Nina Adlof, tisková mluvčí náchodské radnice, lidem. Dodává, že by občané neměli nechávat podání žádosti až do doby hlavní turistické sezony.

Čekací lhůta na vydání nového dokladu v letních měsících dosahuje svého zákonného maxima 30 dní a mohly by tak vzniknout komplikace s termínem vycestování.

„Zaznamenáváme problém v tom, že občané jsou zvyklí využívat úřední dny pondělí a středa. Avšak už dávno si tu nehrajeme na úřední dny. Fungujeme ve všech dnech v týdnu,“ uvedla tajemnice Mílová s tím, že především v úterý a ve čtvrtek chodí na úřad jen minimum lidí, což má za následek, že v pondělí a ve středu jsou fronty.

Ten, komu se nechce čekat ve frontě, může využít systému elektronického objednávání. Prostřednictvím internetu si může zvolit den a čas, který se mu nejvíce hodí pro podání žádosti. Zaručí si tak, že bude odbaven bez čekání.

Tato aplikace je umístěna na internetových stránkách města Náchod v sekci Městský úřad Náchod elektronická obsluha občana.

„Lidé této možnosti zatím velice málo využívají, přitom je to naprosto jednoduché,“ uvedla mluvčí radnice Nina Adlof.

Pokud se lidé objednají prostřednictvím webových stránek, počítač jim vygeneruje kód. „S ním pak občan přijde a zadá jej do objednávacího kiosku na místě, který jej následně objedná a zařadí mezi ostatní, ve frontě čekající občany, v rozmezí asi patnácti minut,“ vysvětlila tajemnice Hana Mílová.

Úředníci z náchodské radnice dále upozorňují, že k vycestování do států Evropské unie lze kromě cestovního pasu použít rovněž občanský průkaz. „Od začátku ledna je možné požádat o vydání občanského průkazu i pro občany mladší 15 let. Platnost tohoto dokladu je pětiletá,“ uvedla mluvčí radnice Nina Adlof.

„O tom, že lze vydávat občanky před patnáctým rokem života dítěte, jsem neměla ani tušení. Rovněž jsem nevěděla o tom, že dítě musí mít svůj vlastní pas, že nebude moci být už zapsané v pasech rodičů,“ podivila se Veronika Mrnková z Police nad Metují.

„V létě se chystáme celá rodina na dovolenou do zahraničí, naštěstí dcera Viktorka má svůj vlastní pas, takže nemusíme nic narychlo řešit, za což jsem samozřejmě velice ráda“ upřímně si oddechla Mrnková. 

Co byste měli vědět ohledně výdeje cestovních pasů ?

•Kolik korun stojí vydání cestovního pasu?Děti 0-15 let zaplatí 100 korun, ostatní nad 15 let zaplatí 600 korun.

• Zákonná lhůta pro vydání cestovního pasu je 30 dní. Mimo to lze požádat i o tzv.bleskové vydání, které je platné šest měsíců.V některých zemích však nejsou „blesky“ akceptovány.Zaplatíte:děti do 15 let 1000 korun, ostatní nad 15 let 1500 korun.

• Cestovní pasy vydávajíobce či města tzv. III. typu

•Mohou si lidé donést vlastní fotografie na cestovní pas?Ano, ale pouze na tvz. „blesky“. Jedná se o dvě hlavičkové fotografie.

Jinak je fotografování součástí nabírání údajů na vyhotovení biometrického pasu.

•Pracovní doba oddělení, jež cestovní pasy v MěÚ Náchod vydává:

- pondělí a středa 8 17 hodin,

- úterý a čtvrtek 8 14 hodin.

V pátek se zpracovávají žádosti.

MěÚ v Náchodě se chystá od květnaprodloužit pracovní dobuv pondělí a ve středu, a to do 18 hodin.