„Hráli jsme kolemjdoucím a snažili jsme se je svojí produkcí přilákat na setkání s panem prezidentem," vysvětlil ředitel umělecké školy Zbyněk Mokrejš.

Hudba, která zpříjemňovala atmosféru a čekání, ustala asi dvacet minut před příjezdem hlavy státu. „Právě proto jsme repertoár nijak nepřizpůsobovali, aby se panu prezidentovi líbil. Hráli jsme pro lidi," dodal Mokrejš. Prozradil, že se škola dozvěděla o akci asi před třemi týdny. „První, co člověka napadlo bylo, že je velkou ctí reprezentovat město při návštěvě prezidenta. Potěšilo nás to," řekl ředitel školy.

F. A. Band vznikl v roce 2004, kdy do ZUŠ v Náchodě vnesli nově příchozí učitelé Simona Adamcová a František Franěk prvky swingové a jazzové hudby. Z party nadšených žáků vznikl soubor s osobitým zvukem. F. A. Band pravidelně účinkuje na festivalu Náchodská Prima sezóna, na vernisážích a výstavách v galeriích. Pravidelně vystupuje i na projektových koncertech ZUŠ v městském divadle.

Rockový soubor Jam Defect působí na škole od roku 2008, současnému názvu však předcházelo působení pod řadou jiných. V průběhu let sestavou prošlo mnoho žáků. Ta nynější hraje v obsazení viola, klávesy, kytara, baskytara a bicí. Repertoár tvoří převzaté i vlastní skladby. Vedoucím souboru je Eduard Paseka.