Přístupný klášter

V Broumově se konají v sobotu a v neděli Dny otevřených dveří revitalizovaných částí broumovského kláštera. Akci doplní bohatý doprovodný program. Na návštěvníky čekají prohlídky obnovených prostor kláštera i zahrady, hudební a divadelní představení, výstavy, ukázky vzdělávacích programů, hudební a filmová dílna, možnost vyzkoušení nového nahrávacího studia, zábavné hledání ukrytých předmětů či aktivity pro děti. Vnitřní prostory jsou pro prohlídku otevřeny od 10.00 do 17.00 hodin. Ve 13.00 a v 15.00 hodin budou prohlídky kláštera s převorem Petrem Prokopem Siostrzonkem.

Brány dokořán

Brány města dokořán se otevřou v sobotu od 10.00 hodin v Novém Městě nad Metují. Na návštěvníky čeká bohatý kulturní program na Husově náměstí. Zámecké řemeslné trhy se pak konají na nádvoří zámku, před ním bude přehlídka auto a moto veteránů z Klubu historických vozidel Metuje, na zámku je připravena také výstava vláčků z modelářského centra v České Skalici. Ve 13.00 hodin je od místního muzea připravena vycházka Klubu českých turistů. Slavnostní zahájení akce za účasti vedení města a polské delegace se koná ve 14.00 hodin, poté následují další kulturní vystoupení. Pro děti jsou po celý den připraveny různé atrakce.

Ovčácké slavnosti

V Babiččině údolí v Ratibořicích mohou lidé zavítat na Ovčácké slavnosti, a to v sobotu od 10.00 do 16.00 hodin. Návštěvníci budou moci vidět přehlídku plemen ovcí a koz, ukázky pastevectví a práce s vycvičeným pasteveckým psem a stříhání oveček. Připraveny budou ochutnávky ovčích a kozích sýrů a prodej regionálních produktů a řemeslných výrobků. Vystoupí lidová hudební skupina Šmikuranda, ve mlýně bude možno potkat veselého krajánka. Děti i dospělí předvedou svoji šikovnost v tvůrčích dílnách a různých soutěžích. Nebude chybět ani tradiční občerstvení.

Netušené souvislosti

V Heřmánkovicích se v sobotu mimořádně otevře kostel Všech svatých. Uskuteční se zde komentované prohlídky v rámci cyklu (Ne)tušené souvislosti. Díky výkladu památkářů lidé mohou poznat stavební historii kostela, historii unikátních nástěnných maleb, běžně nepřístupné prostory kruchty a krovu. Připravena je i praktická ukázka technologické mini laboratoře a prezentace atraktivních mikrosnímků omítek a barevných vrstev. První komentovaná prohlídka je v 10.30 hodin, druhá ve 13.00 hodin.

Turistické pochody

Do přírody mohou o víkendu vyrazit turisté třeba v rámci některého z pochodů. Klub českých turistů Červený Kostelec pořádá jubilejní už 40. ročník turistického pochodu Hadařská 25. Všechny trasy pro pěší i cyklisty jsou v letošním roce vedeny směrem k řece Úpě. Ke čtyřicátému výročí pochodu byla vydána výroční turistická známka a nálepka. Start je v sobotu v 7.00 hodin od zdejší sokolovny.

V Jaroměři se zase koná 37. ročník pochodu Okolo Jaroměře. Start je v sobotu od tělocvičny Sokol, pro trasu 50 km už v 6.00 hodin, pro ostatní trasy od 7.00 do 9.00 hodin. Cíl je na stadionu do 15.00 hodin, pro trasu 50 km do 18.00 hodin.

Úklid přírody

Okrašlovací spolek Kostelec zase pořádá vycházku spojenou s úklidem odpadků po zimě. Účastníci se projdou od Nerudovy ulice kolem rybníků Krčmařík a Brodský na Špinku. S sebou si zájemci mají vzít dobrou náladu, něco na zub, případně rukavice. Sraz je v 9.00 hodin u Keyzlarovy vily v Nerudově ulici.