„Zámek se částečně zrekonstruoval, opravily se místnosti a instalovaly expozice. V budově zámku je nyní umístěno také regionální informační centrum a horolezecké muzeum. Od pondělí bude zámek zpřístupněn široké veřejnosti," informovala Věra Habrmanová z Obecního úřadu v Adršpachu.

Rybáři závodí

Dnes v pravé poledne odstartují na rybníku Brodský u Červeného Kostelce dvoudenní rybářské závody. Jarní Brodský maraton dvoučlenných týmů nabídne zajímavou podívanou na rybáře, kteří se budou snažit za každou cenu nalákat na svoji tajnou pochoutku co největší rybu. Závod bude ukončen v neděli ve 12.00 hodin.

Rybářské závody se budou konat také zítra od 6.00 hodin na sv. Trojici v Jaroměři.

Ostrostřelci pálí

Zítra v 8.30 hodin se představí ve své plné kráse na polickém náměstí nablýskané historické skvosty. Veteránisté z Klubu historických vozidel Metuje mají start vyjížďky naplánovaný na 9.00 hodin.

V 9.00 hodin se také Pod Vlčincem v Polici nad Metují otevře brána střelnice Ostrostřelecké gardy spolku vojenských vysloužilců Václava hraběte Radeckého. Střílet se bude ze všeho, co má lauf a není to malorážka. Po střelbách se bude konat přátelské posezení u ohně.

Ratibořice ožijí

Zítra a v neděli se bude v Babiččině údolí, v opraveném kuželníku v sousedství Panské hospody, konat vždy od 10.00 hodin dobročinný bazar. Výtěžek akce bude určen na dofinancování výstavy pro děti „Báchorky a pohádky spisovatelky Boženy Němcové".

Na zámku v Ratibořicích až do neděle probíhá výstava Květiny z časů, kdy Evropa (ještě) tančila valčík. „Prostřednictvím bohatství stylových květinových aranžmá a vzácných, běžně nevystavovaných historických fotografií, ožijí salony v přízemí zámku připomínkou „krásných časů" na konci „Belle Époque", které právě před sto léty ukončil výbuch první světové války," láká správa ratibořického zámku.

V parku před zámkem pak bude v neděli poprvé tradiční majáles . Začátek bude od 10.30 hodin. Zpívat, hrát, tančit i jančit budou i členové folklorního souboru Barunka.

Hasiči slaví

Velké oslavy budou v Křinicích u Broumova. Místní sbor dobrovolných hasičů bude slavit 135 let od svého založení, současně se bude konat setkání místních rodáků. Půl hodiny před polednem vyjde slavnostní průvod od pomníku padlých na místní hřiště, kde ve 12.30 hodin začnou hasičské soutěže.

Už v 7.30 hodin bude možné z hřiště vyrazit na 38. ročník Pochodu Hvězdeckým pohořím. Po celý den se bude konat zábavný doprovodný program a ukázka hasičské techniky. V 17.00 hodin nastoupí místní borci ze Sokolu Křinice ve fotbalovém zápase proti TJ Rasošky.

O nejhezčího voříška

Pro příznivce čtyřnohých mazlíčků se koná v neděli od 10.00 hodin patnáctý ročník výstavy všech psích ras a pouličních směsí „Rýzmburský voříšek". Výstava bude v areálu nového kynologického cvičiště v obci Žernov u sokolovny TJ. Zárukou dobré zábavy bude přítomnost předsedy poroty, herce a kaskadéra Zdeňka Srstky a herců Jana Přeučila a Evy Hruškové.