Tato veřejná knihovna je novinkou letošní sezony na Jiráskově koupališti. Stojí hned za pokladnou a čítá odhadem více než sto knižních titulů.

„Knihobudka je pro všechny návštěvníky koupaliště. Jsou v ní knížky pro děti i dospělé, většinou takové oddechové čtení. Vypůjčení je zdarma a může trvat libovolně dlouhou dobu. Jedná se o knihy získané darem nebo vyřazené z městské knihovny," sdělila ředitelka náchodské knihovny Ivana Votavová.

U slavnostního uvedení knihobudky do provozu nechyběla také místostarostka Náchoda Pavla Maršíková. Ta ocenila výhodu, že při čtení knih se setkáváme s krásným českým jazykem, ne se strohými textovými zprávami bez háčků a čárek.

„Přála bych si, aby díky knihobudce bylo na dekách u vody slyšet hlavně šustění stránek," řekla a ocenila výborný nápad.

Veřejná knihovna na koupališti příjemné potěšila i ředitelku Sportovních zařízení města Náchoda Jaroslavu Justovou. „Jsem spíš konzervativní člověk a knihy mám ráda. Týdně přečtu dvě až tři knížky, protože každý den si téměř dvě hodiny čtu v posteli před spaním," přiznala s úsměvem Justová a i ona si postěžovala na dnešní přetechnizovanou dobu a časté čtení pouhých několikaslovných textových zpráv.

„Je dobré se vrátit ke knize a krásnému slovu. Doufám, že se knihobudka ujme a těší mě, že se v tomto směru může koupaliště pochlubit prvenstvím," vyzdvihla ředitelka sportovních zařízení města.

Na včerejším slavnostním uvedení knihovny do provozu nechyběly ani děti ze základních škol Komenského a na Plhově. Zazpívaly, zatančily i přednesly básničky. Právě pro tuto nejmladší generaci má knihobudka velký význam může je nenásilně přilákat ke čtení.