Dnešní veřejné projednávání strategického plán začíná v 16:00 hodin v zasedací místnosti v prvním patře budovy městského úřadu. Už v pondělí se v malém sále Městského divadla Beránek uskutečnila nad rámec zákonné povinnosti veřejná diskuze s autorem územního plánu. K debatě či vysvětlení se se zástupci města Náchoda, zpracovateli územního plánu společností Regio, projektový ateliér a pořizovateli územního plánu, tj. zaměstnanci odboru výstavby a územního plánování Městského úřadu Náchod, sešlo několik lidí.

Bude promenáda v Bělovsi?

Přítomní se například zajímali o plánovanou promenádu, která by měla vést podél Metuje z Bělovsi a spojila by centrum Náchoda s polskou Kudowou. Jednu z obyvatelek zajímalo, zda se tato promenáda dotkne právě pozemků obyvatel. Za zpracovatele územního plánu Lukáš Zemánek uvedl, že v návrhu územního plánu se zatím jedná pouze o návrh komunikace pro pěší a cyklisty.

Na otázku, zda se stezka dotkne pozemků majitelů, Jana Šejvlová ze společnosti Regio odvětila: „To je podrobnost, kterou není možno na úrovni návrhu územního plánu řešit." V případě možné realizace by se například prováděla studie, jak stezku podrobně řešit, kudy je možno ji vést a tak dále. Předně by se přitom využily pozemky města či Povodí Labe. Navrženo je v rámci toho třeba i nové přemostění řeky Metuje v Bělovsi. Je možné, že by se při realizaci spojila stavba stezky i s možnými protipovodňovými opatřeními.

„K návrhu technického řešení však dochází až v rámci dokumentace k územnímu řízení," uvedla k tomu Andrea Lipovská, vedoucí Odboru výstavby a územního plánování Městského úřadu Náchod.

Během pondělního projednávání se jeden z přítomných mužů zajímal o to, co bude s jeho pozemky v Bělovsi. Nelíbilo se mu, že v současném územním plánu totiž byly vedeny jako plochy pro občanskou vybavenost, kdežto v novém návrhu územního plánu už nejsou. Muž uvedl, že na využití pozemků si sehnal investora, dal do toho nemálo peněz, kdežto nyní neví, co s tím bude. Proto si podal žádost o zachování současného statutu pozemků. Zpracovateli územního plánu mu však bylo sděleno, že podle zákona už jeho pozemky nelze znovu vést jako plochu pro občanskou vybavenost, neboť leží v záplavovém území. „Za jiných právních předpisu to dříve možné bylo. Dnes už to nejde," vysvětlovala Jana Šejvlová.

Spolu s Lukášem Zemánkem také vysvětlovali, že v roce 1997, kdy mužovy pozemky získaly statut plochy pro občanskou vybavenost, ještě nebylo stanoveno záplavové území, takže to bylo za zcela jiných okolností. Muž odvětil, že nechce blokovat územní plán města, ale že proti tomuto návrhu podá připomínku.

Je prvotní návrh územního plánu

Pořízení nového územního plánu schválilo zastupitelstvo v dubnu 2010. Následně byly zahájeny práce na průzkumech a rozborech a v listopadu 2013 zastupitelstvo města schválilo zadání územního plánu. V současné době jeho zpracovatel dokončil prvotní návrh územního plánu. K jeho návrhu může kdokoliv v zákonné lhůtě podat připomínky. Připomínky se uplatňují u pořizovatele, tedy na Odbor výstavby a územního plánování Městského úřadu Náchod, písemně nebo elektronicky s elektronickým podpisem, a to do 2. října 2014 .

Po společném jednání a vydání stanoviska krajským úřadem zhotovitel návrh územního plánu upraví s ohledem na stanoviska dotčených orgánů a spolu se zástupci města Náchod a pořizovatelem vyhodnotí obdržené připomínky.

„Pak bude následovat veřejné projednání územního plánu, jehož termín včas zveřejníme, kde je opět možnost uplatnit námitky a připomínky. Po vyhodnocení námitek a připomínek zhotovitel návrh opět upraví do tzv. čistopisu, který se předloží zastupitelstvu města ke schválení. Zastupitelstvo města územní plán vydává formou opatření obecné povahy," sdělila Andrea Lipovská.