Například v Náchodě čeká podle pracovníka Odboru správy majetku města a financování Václava Rohlíčka na opravu celkem třicet kilometrů komunikací. Mezi ně patří například Zahrádkářská kolonie, Na Rachtě, Kašparák a mnoho dalších jak celých lokalit, tak i jednotlivých ulic. „Vypracovali jsme studii, kolik peněz bychom museli každý rok vložit do komunikací, aby Náchod stále vzkvétal, vyšlo nám sto milonů,“ řekl nám Rohlíček. Jak nás dále informoval, město může v současné době z rozpočtu každý rok uvolnit pouze padesát milionů korun, a to stačí pouze na údržbu, aby silnice v Náchodě nechátraly. Pokud by radní každoročně investovali méně než padesát milonů, došlo by ke zhoršováni stavu cest.


Jak ale získat další peníze? „To je velice těžká otázka. Město sice shání dotace, ale Evropská unie bohužel nesype plnými hrstmi. Abychom během příštích pěti let uvedli všechny cesty do pořádku, potřebovali bychom kždý rok 150 milionů korun a ty neseženeme jen tak,“ uvádí pracovník odboru.
Změny k lepšímu si ale občané Náchoda mohli všimnout v několika uplynulých letech (na snímku oprava Českoskalické ulice). „Lidé radnici často kritizují, že v tomto směru nic neděláme, pohlédněte ale nazpátek a zjistíte, že jsou na tom komunikace mnohem lépe, než kdy dříve,“ dodává Rohlíček, „v okrajových lokalitách města to není dobré, hlavně v zimě mají mnozí prob lémy z dobravou.“ S opravou veškerých komunkací se do budoucna počítá, ale jsou zahrnuté v dlouhodobém plánu rozvoje města.


V Novém Městě nad Metují je pro řidiče nákladní i osobní dopravy podle jich vlastních slov velice nevyhovujíci silnice, která vede od Vrchovin kolem Stavostroje. Nepatří Novému Městu, ale za její stav zodpovídá Ředitelství silnic a dálnic Královéhradeckého kraje. „Došlo k určitému posunu, co se týká jednání mezi novoměstskou radnicí a krajskými úředníky. Připravuje se projektová dokumentace na rekostrukci komunikace a k realizaci projektu by podle předběžných odhadů mělo dojít v příštím roce,“ informoval nás tajemník MěÚ Petr Tyč.


Další komunikace, která trápí řidiče se nachází v Teplicích nad Metují. Vede od viaduktu až do města. Představitelé Teplic ale naráží na podobný problém jako Novoměstští radní. Cesta nepatří městu, ale kraji. „O opravu této silnice žádáme už dlouhá léta. Mělo k ní dojít už před pěti lety,“ uvedl teplický starosta Milan Brandejs, „nyní jsme ve fázi těsně před stavebním povolením, přesné temíny rekonstrukce této silnice zatím ale nemáme. Kraj prý nemá peníze a žádá o ně Evropsou unii.“