Aby se zažehnaly ty nejzávažnější požáry v nemocnici, její vlastník, Královéhradecký kraj, do ní posílá celkem 68 milionů korun 50 milionů půjde na uhrazení dluhů z minulých let, dalších 18 na akutní řešení havárií. Na svém posledním jednání o tom rozhodli krajští zastupitelé.

Kraj chtěl na odstraňování havárií původně poslat jen 10 milionů, ale primáři sepsali soupis toho, co je zapotřebí urychleně s ohledem na pacienty řešit.

„Zastupitelé si pak převážně uvědomili, že tu situaci nelze podcenit. Myslím si, že je to i tím, že se z nemocnice ozývaly hlasy, upozorňující na situaci," říká primář interny Jiří Veselý, který je zároveň krajským zastupitelem.

Podle něj kraj zvolil racionální řešení. Za část z 18 milionů se budou moci nakoupit potřebné přístroje. Nákup vybavení totiž nemocnice několik let odkládala až dojde na nové pavilony. Centrální se měl otevírat už za rok, ale nakonec se nejdříve za rok teprve začne stavět. Nyní je však stav akutní a hrozí havárie, které mohou omezit léčbu.

„Velkou pozitivní roli v řešení toho stavu sehrál náchodský starosta Jan Birke, to se mu nedá upřít. Opakovaně se sešel se zástupci primářů, komunikoval na rovinu, hledalo se řešení přijatelné pro kraj i pro nemocnici. Těch 18 milionů nakonec kraji vaz nezlomí a nemocnici to výrazně pomůže. Určitě ale není vyhráno," uvádí Jiří Veselý. Dodává, že zdravotníci předtím vnímali komunikaci ze strany vedení kraje jako nedostatečnou.

Podle náchodského starosty Jana Birke město a vůbec celé jeho okolí bez péče v nemocnici prostě být nemůže. Vždyť je to po Fakultní nemocnici v Hradci Králové druhá největší nemocnice v celém kraji. Proto se do jednání mezi krajem a zdravotníky vložil.

Priorita teď je uhasit požáry

„Jako starosta města tady nenechám nemocnici kolabovat. Bez péče a včasného ošetření lidé zůstat nemohou. Není možné, aby zdravotníci byli v nejistotě, protože když se jim pak naskytne příležitost, utečou nám. Nemocnice je navíc i největším zaměstnavatelem ve městě. Některé hlasy, že nemocnice se opravovat nemusí a tak podobně, vychází z neznalosti věci, z neznalosti zdejšího prostředí. Co k nynější situaci vedlo, co se mělo dělat dříve a nemuselo, to je nyní zbytečné řešit, mezitím se totiž měnilo vedení krajského zdravotnického holdingu i nemocnice. My nyní musíme co nejdříve racionálně požáry v nemocnici řešit zklidnit situaci, oddlužit nemocnici, modernizovat ji," prohlásil Jan Birke i v kontextu na adresu kritiků přestavby a pomoci nemocnici.

Ne každému se řešení okolo náchodské nemocnice, kterou tíží dluhy z minulých let a zároveň špatný stav starých nemocničních budov, líbí. Proti padesáti milionům pro nemocnici vystupoval třeba krajský zastupitel Pavel Trpák. Chtěl peníze rozdělit i dalším nemocnicím. Na článek o tom pak reagoval třeba i primář oddělení neurologie Oblastní nemocnice v Trutnově Richard Plný. „Neschopní zase dostávají peníze. Typická ukázka politiky, ze které se chce lidem zvracet. Proč se tedy snažit o vyrovnané hospodaření a být zodpovědný, když stačí natáhnout ruku ale pozor: jen v případě některých. Jsme si rovni, ale někteří rovnější, že?," napsal rozhořčeně redakci primář Plný.