Autobusy měly třeba podle zpráv od cestujících na nádraží v Náchodě zpoždění jen několik minut, vlaky prý měly problémy ráno, ale po desáté bylo vše bez problémů.

„Jela jsem ze Rtyně do Náchoda autobusem. Přijel včas a zpoždění jsme nenabrali, ale slyšela jsem, že ráno nejely vlaky," řekla včera dopoledne Radka Pantůčková, která čekala na náchodském nádraží na další autobusový spoj do Rychnova nad Kněžnou. „Snad jsem to nezakřikla a autobus přijede. Ještě má deset minut čas," usmívala se.

Osmnáctiletý Michal Korityák z Náchoda chtěl jet včera brzy ráno na Kramolnu. „Autobus nepřijel, další mi ujel a dotřetice to snad už dopadne," řekl středoškolák.V nádražní hale čekal spolu s ním i Dominik Podol. „Potřeboval jsem jet po sedmé hodině do Nového Hrádku, ale ani po půl hodině autobus na zastávku k okresu nepřijel," uvedl mladík.

Automobily v Náchodě byly včera ráno zcela omrzlé, po chodnících to klouzalo. Od pondělí technické služby chodníky a silnice nejen v centru města solily. Jinak to byla pěkná klouzačka a nešlo udělat krok bez obavy z pádu.

Zatímco v pondělí bylo několik aut v okolí Náchoda, Vysokova či Nového Města nad Metují popadaných do příkopů, v úterý dopoledne byla zatím hlášena jen nehoda kamionu, který v Chvalkovicích okolo sedmé hodiny ranní narazil do sloupu. Havárie se obešla bez zranění.

„Situace už byla lepší, i když kluzká vozovka a nebezpečí smyku na mnoha místech dále přetrvává. Silničáři stále mají mnoho práce s udržováním sjízdnosti. Hlavní tahy jsou sjízdné, po vedlejších silnicích by měli motoristé jezdit velice opatrně. Na autech by určitě měli mít obuté zimní pneumatiky, které si s klouzavou vozovkou poradí určitě mnohem lépe než obutí celoroční nebo dokonce letní," sdělila včera dopoledne náchodská policejní mluvčí Eva Prachařová.

Silničáři dál upozorňovali na sjízdnost hlavní silnice z Náchoda na Nové Město nad Metují. Směrem na Branku byla cesta se zvýšenou opatrností obtížně sjízdná. V pondělí večer byla tato cesta mezi Náchodem a Novým Městem prakticky neprůjezdná, cesta mezi městy trvala lidem uvězněným v autobusech v kolonách i několik hodin.

Policisté řidiče varují, aby v případě námrazy či mrznoucího deště snížili rychlost. „Samozřejmostí jsou zimní pneumatiky, ale při námraze ani ty nepomohou," upozornila mluvčí policie Eva Prachařová. Odborníci upozorňují, že při brzdění by měli řidiči vyšlápnout spojku.