Podle aktuálních informací Veroniky Krejčí, tiskové mluvčí Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje, má prasečí chřipku v současnosti celkem 26 lidí v Královéhradeckém kraji.

„Na Náchodsku se nyní s tímto onemocněním potýkají čtyři lidé,“ uvádí mluvčí Krejčí s tím, že Rychnovsko a Jičínsko hlásí po dvou lidech, Trutnovsko jeden případ tohoto onemocnění a samotný Hradec Králové celkem 17 pozitivních případů.

Počet nakažených se v Královéhradeckém kraji zvýšil přes víkend o dva případy, ještě v pátek 6. listopadu měli hygienici celkem hlášeno „pouze“ 24 případů v rámci celého našeho kraje.

Očekává se, že právě nyní v podzimních měsících, s nástupem sezónní chřipky, dojde současně i ke zvýšení počtu nakažených virem chřipky Pandemic (H1N1) 2009. Někteří lidé se proto zajímají o možnost nechat se očkovat. Jak nám však řekl Lukáš Holub, tiskový mluvčí náchodské nemocnice, obyčejní lidé v tuto chvíli nemají možnost nechat se proti prasečí chřipce očkovat. „V první linii jsou ambulance, ty jsou ohledně tohoto očkování na prvním místě,“ uvedl Holub. Dodal, že vakcíny proti prasečí chřipce do jejich nemocnice zatím ještě nedorazily.

Vakcíny jsou jen pro vyvolené, někteří z nich je však odmítají

Jak dále mluvčí náchodské nemocnice uvedl, očkovat proti prasečí chřipce by se u nich měli nejen lékaři, ale i někteří pacienti. Ti, kteří trpí chronickými onemocněními dýchacích cest a nemocemi srdce. Seznamy pacientů sestavují zdravotní pojišťovny a očkovat by je měli praktičtí lékaři nebo právě nemocnice.

„Počítá se také s očkováním zdravotních sester a dalších zaměstnanců nemocnice,“ řekl nám včera mluvčí Holub. Na otázku, zde se budou vakcínou proti prasečí chřipce očkovat i uklízečky nemocnice, odpovídá: „S nimi se při očkování zatím nepočítá, nejsou našimi zaměstnanci.“

Jedním z vyvolených, jimž bylo nabídnuto očkování proti prasečí chřipce, je i mladý úředník, zaměstnanec státní správy: „Bylo nám v práci nabídnuto očkování proti prasečí chřipce. Ne však pro všechny, bylo jen pár vakcín… Nakonec ale i těch pár vakcín postačí opravdu pro všechny zájemce, protože se skoro nikdo nepřihlásil. Také já jsem očkování odmítl. Všichni panikaří kvůli prasečí chřipce, ale podle mě se jedná jen o zmutovanou verzi obyčejné chřipky. Nabízené očkování mi přišlo jako zbytečný zásah do imunitního systému. Myslím, že kdybych se nechal očkovat, tak bych tu chřipku spíš dostal, než nedostal,“ svěřil se nám mladý muž z Náchodska, který si nepřál zveřejnit své jméno.
„Dle mého je prasečí chřipka zbytečně nafukovanou bublinou,“ řekla nám úřednice z Městského úřadu v Broumově Andrea Machová, maminka dvou malých dětí.

„Žijeme v době, která je uspěchaná a hektická. Na organismus je kladen daleko větší nápor než dřív a tím pádem to má dopad na naše zdraví. Před nedávnem to byla ptačí chřipka, teď je to prasečí a za rok to bude třeba krokodýlí,“ myslí si Machová.

„Pro každého, kdo není stoprocentně zdravý, může být ohrožující cokoliv. Tudíž i toho, kdo je například kardiak, silný astmatik či epileptik, může i slabá chřipka zabít. Prostě si myslím, že se to přehání. Sama mám dvě malé děti, ale abych hned panikařila kvůli nachlazení a hned se bála, že to je prasečí chřipka? To je přece nesmysl,“ je přesvědčena Andrea Machová.

Ptali jsme se na náchodsku

ANKETA: Bojíte se prasečí chřipky? Myslíte si, že je nebezpečná?

Zuzana Felklová, 28 let, Náchod
Nákazy se nebojím. Očkovat bych se nenechala. Cestu do zahraničí bych zrušila jen, kdybych měla jet někam, kde už ta chřipka opravdu začala ve velkým. Myslím, že co se týče této prasečí chřipky, jde o velký byznys s vakcínami.

Jan Ullwer, 29 let, Broumov
Prasečí chřipky se nebojím, jako prevenci užívám tradiční východní medicínu (med, česnek, slivovici). Očkování nepovažuji tedy za nutné. Co se týká chřipky, myslím, že jde o humbuk na podporu prodeje produktů farmaceutických firem.

Petr Voborník, 27 let, Dobruška
Nákazy se nebojím, přežít se to dá. Očkovat bych se nechal, jestli na to něco existuje a nemá to nežádoucí účinky. Cestu do zahraničí bych nerušil, ale kde to zuří, tak tam bych ji ani neplánoval. Pokud vím, je to jen trochu silnější chřipka…

Tomáš Drozen, 22 let, Vernéřovice
Nákazy prasečí chřipkou se nebojím, není tak nebezpečná, jak se tváří. Cestu do zahraničí bych nezrušil, spíš bych se nechal očkovat, pokud bych jel někam, kde začíná řádit.
Řekl bych, že jde spíš o hledání senzace, než o opravdové nebezpečí.

Arnold Vodochodský, 40 let, Broumov
Nákazy se nebojím, nicméně tuto nemoc nepodceňuji. Kdyby byla možnost, určitě bych se nechal očkovat – prevence by samozřejmě měla být. Kvůli prasečí chřipce bych dovolenou nerušil.
Co si myslíte vy? DISKUTUJTE POD TÍMTO ČLÁNKEM.