Na konci září by měla být generální oprava ukončena. V pondělí už začala demontáž posledního segmentu speciálního lešení. Zatím ale není rozhodnuto, zda tam ještě část nezůstane do konce září, a to kvůli dopravě materiálu. Dnes už je však pohled na zámek od náměstí opět bez rušivých prvků.

„Horní část věže už je kompletně hotová. Všechna statická zabezpečení také. Kotvící prodloužené trámy, které zajišťují statiku a kvůli které se rekonstrukce dělala, jsou na svém místě. Je škoda, že toto běžný návštěvník nemá možnost vidět, protože horní část věže je veřejnosti nepřístupná," informoval Jiří Svoboda z oddělení nemovitého kulturního majetku Národního památkového ústavu, Územní památkové správy na Sychrově.

Při postupné demontáži lešení ještě probíhají závěrečné stavební úpravy věže, které byly doposud nepřístupné, protože byly zakryté lešením. V každém případě zůstane na věž kvůli dopravě materiálu nainstalován stavební výtah, který má základnu na druhém zámeckém nádvoří. Do konce září by však mělo být hotovo.

„Všechny stavební práce jsou naplánované do konce září. Potom bude stavba dodavatelem předána do užívání. V současné době se ještě na věži pilně pracuje, probíhají zde dokončovací práce na povrchových částech věže," uvedl Jiří Svoboda.

Na věži se dodělávají nátěry a restaurátor ještě pracuje na povrchové úpravě kamenných prvků. Zároveň se dělá i nový nátěr omítky. Probíhají také tesařské a klempířské práce. Dodělává se i poslední sukýnka části střechy. To navazovalo na demontáž lešení.

Poslední práce, které se budou na věži dělat, je oprava krytiny na poslední římse pod ochozem. To obnáší výměnu bednění a nové oplechování. Na to je navázána ještě oprava parapetu ochozu, kde dochází k přezdívání. Současně také dojde k odbourání podlahy na ochozu a odkrytí původní pískovcové dlažby.

Na ochozu bude původní dlažba

„Předpokládá se, že dlažba je v dobrém stavu. Dlaždice, které půjdou zachránit, tak se použijí a vrátí na původní místo. Poškozené se nahradí novými. To je v rámci opravy ochozu. Doplňovat se budou také všechny doplňkové konstrukce, jako jsou například mřížky v průchodech stěnou a repase oken a dveří. Nyní se už bude pracovat výhradně z ochozu. Řešit se bude také odvodnění ochozu pomocí vodních chrličů," popsal další práce Jiří Svoboda.

Opravovalo se také narušené zdivo, na které se narazilo při opravách a vady, které nebyly běžným pohledem vidět.

Kuronské slavnosti nejsou ohroženy

„Je také dohodnuto s městem, že v době konání Kuronských slavností, které jsou tento víkend, už nebude na třetím nádvoří deponie materiálu a celý prostor tak bude bez omezení k dispozici. Je jasné, že nemůžeme na oslavy odstranit celé zařízení staveniště, když budou práce ještě dál pokračovat. Na prvním i druhém nádvoří tak musí zařízení staveniště ještě zůstat. Je to také v zájmu bezpečnosti návštěvníků," sdělil Svoboda a ještě dodal: „Práce začaly v dubnu a vše probíhalo podle plánu a bez jakýchkoli malérů. Žádný úraz se za celou dobu nestal. Věřím že to tak zůstane až do ukončení stavby."

Na radnici současnou situaci chápou. Pořadatelé vzniklé bezpečnostní koridory z lešení ozdobí tak, aby to celé zapadlo do prostředí. Zastřešení nádvoří pohybu návštěvníků nebrání, pouze omezuje z nádvoří výhled na horní část zámku.

V plné kráse bude zámek v říjnu

„Zámek se ukáže návštěvníkům v celé své kráse na začátku října. Jelikož ale bude letní sezóna pomalu končit, tak jej budou moci obdivovat na jaře od začátku nové sezóny, kdy bude také pro veřejnost zpřístupněna hlavní věž, ze které je neopakovatelný pohled na Náchod," doplnil Jiří Svoboda.

V letošním roce je ještě nutné opravit vodovodní přípojku na zámek. Ta je napojena z Karlova náměstí a je z roku 1946, a tak je nejvyšší čas udělat její rekonstrukci.

Příští rok se budou sanovat základy

V příštím roce bude s největší pravděpodobností probíhat ještě jeden větší zásah do náchodského zámku, a to sanace základů vystouplé části z jižní terasy zámku. Na tuto akci se prozatím připravují potřebné podklady.

„Tam došlo v minulém roce k sesuvu půdy a při přívalových deštích to napomohlo k snížení statiky konstrukce. Není to těžký havarijní stav, ale je to potřebné řešit," informoval o připravovaných pracích Jiří Svoboda.

Vše ale ještě záleží na dohodě s vedením města, které má v plánu revitalizovat celý zámecký kopec. Rozhodující budou rovněž finance.