Žádal je o to náchodský občan Josef Matyáš. „Jak vidíte sami, situace na Ukrajině se dramatizuje," řekl na pondělním jednání zastupitelů. Zastupitele k vyvěšení vlajky vyzýval už od 6. března. Situaci na Ukrajině, kde Krym zabrali Rusové, přirovnal ke scénáři jako v Československu v roce 1968.

Starostu Jana Birke během projednávání zajímalo, na jak dlouho by vlajka na radnici měla být. „…jestli týden, rok, na věčné časy…," ptal se Birke. Josef Matyáš odpověděl: „Můj názor a má žádost je taková, abychom my jako občané a vy jako zastupitelé vyvěsili ukrajinskou vlajku do doby, než bude konflikt vyřešen."

Na to se chopil slova náchodský zastupitel Pavel Bělobrádek, šéf lidovců a místopředseda vlády. „Je to otázka symbolická. To by tady ta vlajka mohla viset desítky let," uvedl. Navrhl proto, aby vlajka vlála do konce dubna. Takový návrh podpořil i zastupitel Jan Ježek, který později kvůli nesouhlasu s postojem zastupitelstva k výstavbě v areálu Tepny rezignoval.

O tom, aby státní vlajka Ukrajiny vlála v Náchodě od 15. do 30. dubna, nakonec rozhodla většina zastupitelů. Proti byli čtyři, další čtyři včetně starosty Jana Birke se zdrželi. Ani v úterý a ani ve středu však vlajka ještě na radnici nebyla.

Město ji totiž po rozhodnutí zastupitelů muselo nejprve objednat. Když tak Náchod navštívil ve středu v podvečer prezident Zeman, ukrajinskou vlajku nespatřil. Josef Matyáš proto na facebookový profil starosty Birke napsal: „…nějak mi na radnici dnes chyběla při příležitosti vzácné návštěvy pana prezidenta modrožlutá vlajka. Nějaký problém? …," zajímal se Josef Matyáš.

Starosta mu odpověděl, že hned následující den po schválení zastupitelstvem byla vlajka objednána a ve středu v podvečer doručena. S ohledem na organizační zajištění návštěvy prezidenta proto nakonec byla vyvěšena na budově radnice až od čtvrtka ráno.

Ne všichni obyvatelé však jsou pro. „Tahle situace s vlajkou je jen důkaz toho „jak kompetentní" jsou zastupitelé města. Nezapomeňte hned vedle pověsit tu americkou," poznamenal v diskuzi na facebookovém profilu starosty Pavel Krupa.

Modrožlutá vlajka nyní visí na radnici směrem do náměstí.

„Vlajka bude na základě rozhodnutí náchodských zastupitelů vyvěšena na budově náchodské radnice do 30. dubna letošního roku jako symbol vyjádření nesouhlasu s okupací Krymu ruskou armádou a upozornění na současnou politickou situaci na Ukrajině," dodala mluvčí radnice Nina Adlof.