„Návštěvnost se z původních sto padesáti, dvou set lidí zvedá. Dnes jich tady bylo odhadem okolo pěti set. Pro mnohé je to krásné zpestření silvestrovského odpoledne, protože s programem je to tak na dvě hodiny. A tím, že se nám jednotky rozrůstají, tak se nám daří ukazovat návštěvníkům více a více, takže je to baví," uvedl Lukáš Hudák ze sdružení Ochránci památek pevnosti Josefov.

Návštěvníky vítal zasněžený areál okolo Ravelinu, na tomto dochovaném a zajímavém pevnostním objektu pak vyrovnaná různá děla a okolo v uniformách členové různých historických vojenských jednotek. Nejvyšší hodnost uniforma generála Lauodona. Po přivítání a krátkém proslovu už se začalo pálit. Byly to takové salvy z naládovaných děl, že s některými to až škubalo. Jedno z větších děl vždy po výstřelu popojelo dozadu. Jaké to asi bylo, když se takto pálilo ve skutečnosti? Lepší ale možná ani nemyslet, je přeci Silvestr a tady se pálí na oslavu a rozhodně ne ostrýma.

Když se dostřílelo, pro návštěvníky bylo překvapením, že do pevnosti přijel v kočáře i sám císař Josef II.. Panovník, který nechal pevnost před více než dvěma sty lety postavit, dekoroval medailemi členy Ochránců památek pevnosti Josefov, kteří se o zvelebování a udržování areálu starají. A to dokonce už dvacet let.

„Dvacet let je krátká i dlouhá doba. Někdo za dvacet let neudělá nic, a někdo tohle," řekl císař Josef II., samozřejmě v přestrojení. Upozornil také na to, že udržovat celý areál Ravelinu zvládá jen malá parta lidí. Dělají to prostě s nadšením.

Dále panovník ocenil ty, kteří jim nějakým způsobem pomáhají. Udělil také medaile spřáteleným historickým vojenským jednotkám, kteří se zdejších akcí pravidelně účastní.

Zpestřením, které dosud nebylo vidět nikde jinde, byl také velký kanón, z něhož zazněla salva na závěr. „Je to novodobá filmařská replika, kterou bychom sem chtěli získat. Byly vyrobeny dvě pro velkofilm Dobývání, je to velkofilm ze zahraniční produkce," uvedl Lukáš Hudák. Další raritou byl novodobý německý protiletadlový kanón. I z něj zazněla salva.

Návštěvníci si po střelbách také mohli prohlédnout i prostory a expozice, které se otevřeli teprve před nedávnem. A rozhodně bylo o co stát. V Bastionu no. IX, přístupném z areálu ravelinu, je totiž od prosince unikátní velká expozice nazvaná „Historie čs. legií v letech 1914 1920" a „Výstroj a výzbroj čs. legií". Zde je představen vznik, boje a anabáze československých legií. Nechybí ani už sto let staré původní artefakty z odění a výzbroje legionářů, kteří neváhali nasadit životy za vznik samostatného Československa. Lákadlem zde jsou také interaktivní dioramata, například stanoviště velitele, dobový zákop i s možností osahání si kulometu, odění českých legionářů na třech frontách či polní lazaret.

Vojenskému lékařství a proviantním službám armád za války je pak věnována expozice v Traxlerově sýpce. Také sem nakoukli mnozí návštěvníci na Silvestra poprvé a mohli obdivovat například expozici vybavení ordinace vojenského zubaře, pracovnu lékaře a další zajímavosti.

Silvestrovskými střelbami nadšenci do vojenské historie zakončují sezónu. Tu nyní už loňskou hodnotí jako extrémně vydařenou.

„Rok 2014 byl výborný, protože jsme získali partnerství s firmou Cerea a zároveň od ní odkoupili dva objekty Bastion no. IX a Traxlerovu sýpku, kde se nám podařilo připravit nynější expozice, což je až neuvěřitelné," říká Lukáš Hudák.

Ochránci památek pevnosti Josefov si také pochvalují, jak se jim daří areál ravelinu postupně dávat dokupy. „Jednu z budov v areálu se podařilo opravit díky financování od města Jaroměř a příspěvku od Královéhradeckého kraje," dodal Lukáš Hudák.