Ti, kteří se v poslední době touto trasou vydali, zde jistě nepříjemně překvapil špatný stav některých úseků volajících po rozsáhlejší údržbě. Jak jsme se mohli na vlastní oči přesvědčit, škobrtání po tamních poničených povalových chodnících bude již brzy naštěstí konec. Skupinka lidí z Police nad Metují, složená převážně z členů Klubu přátel turistiky TJ Spartak, se zde totiž před několika dny pustila do náročných oprav lávek, a to především v lokalitě u Kovárny.

Samotné rekonstrukci poničených povalových chodníků předcházelo nejprve několik jednání nejen se Správou Chráněné krajinné oblasti Broumovsko, ale také s Lesy ČR, v jejichž lesích se Kovářova rokle nachází.

„Musím říci, že Lesy ČR se nakonec k celé akci postavily opravdu čelem, neboť nám na opravy darovaly nejen dřevo, ale práce jsou ochotny také zaplatit. Díky tomu tak můžeme nyní vyměnit alespoň lávky přes bažinu za Kovárnou. Původní rozpočet na celou akci byl spočítán na dvaačtyřicet tisíc korun. Teď však vidíme, že to nebude stačit. Vše přijde nakonec na více než šedesát tisíc i se dřevem,“ řekl nám jeden z iniciátorů oprav Josef Hejnyš. Podle jeho slov započaly práce asi před 14 dny, kdy bylo asi sedm kubíků darovaného dřeva odvezeno na pilu a zde rozřezáno na takové části, aby je byli opravující schopni unést. I přes tato opatření jsou však práce fyzicky náročné a z aktéru doslova teče pot.

„Během uplynulého víkendu jsme začali opracované dřevo přesouvat na místo, a to ze strany od Hvězdy, po zelené turistické značce přes tak zvaný Slepičák. Kam až to bylo možné, dopravili jsme nařezané klády pomocí traktoru. Poté již přišly na řadu naše paže. Klády jsme odnášeli k lanovce, kterou jsme si zhotovili. Na ní jsme postupně jednotlivé kusy dřeva připínali a spouštěli po laně dolů směrem ke Kovárně. Zatím jsme však klády dopravili asi do tří čtvrtin cesty. Pokračovat budeme tento víkend, kdy je přesuneme až do cíle a budeme z nich instalovat nové povalové chodníky,“ sdělil Josef Hejnyš.

Skupinka dobrovolných brigádníků zhotoví v první etapě akce nové lávky na úseku dlouhém asi 80 metrů vedoucím od Kovárny směrem k Supímu koši. Práce by měly být hotové zhruba do poloviny srpna. Pokud se v budoucnu podaří sehnat další finanční prostředky, pracovalo by se zde prý dále také na novém zábradlí a na schodech, které Kovářova rokle již také nutně potřebuje. „V okolí jsou však mimo to místa i další lokality, které by si zasloužily podobnou úpravu. Bohužel chybí dostatek financí. Máme již připravenou žádost o grant v rámci přeshraniční spolupráce s Poláky. Pokud uspějeme, mohli bychom získat peníze na opravy z Evropských fondů,“ plánuje Hejnyš. Oprav by se prý mohly dočkat postupně například trasy mezi Kamennou bránou a Korunou, stezky od Junácké vyhlídky na Slavném dolů bludištěm či mostky v Maršovském údolí.

(Zuzana Kubečková)