Nadšenci, kteří stále žijí v klukovských letech a propadli sběratelství, přišli představit veřejnosti své nové úlovky, které se jim podařily od posledního setkání získat. Hodně se také diskutovalo a sháněla se možná příležitost výměny pro obohacení sbírky.

Propadl vášni visacích zámků

Pochlubit se se svou sbírkou přišli ale i úplní nováčci. Jedním z nich byl David Jelínek z Policka, který propadl vášni k visacím zámkům.

Sám neví, co bylo impulsem ke sběratelství kladek. „Jako malý jsem si hrával v garáži, když tam otec pracoval. Tam jsem si našel starý zámek a klíče, a to byla nejlepší hračka. Tam to asi začalo," prozradil David Jelínek.

Přerostlo to prý v takovou vášeň, že si bral visací zámky s sebou i do školky jako hračku. Za opaskem měl neustále zavěšené nějaké klíče.

„Chodil jsem také s kamarádem po vesnici, a když jsem viděl zajímavý zámek, snažil jsem se ho za něco vyměnit. Tenkrát to šlo. Když lidé viděli dva malý kluky, tak si z toho ještě dělali srandu," vzpomíná sběratel.

Záliba ve visací zámky mu zůstala dodnes a nic jiného ho prý tolik nezajímá. Dnes už to tak jednoduché nemá. Přírůstky do sbírky shání pouze po aukcích na internetu.

„Po domech už toho moc není, protože vše, co bylo nefunkční, lidé vyhodili. Nemůžu ani za někým jít a říci mu, že se mně líbí zámek na jeho stodole. To je tak na přivolání policie," říká s úsměvem.

Jeho sbírka obsahuje už přes tři sta kusů zámků. Jak říká, je jedním z těch menších sběratelů. Ale i přesto má ve své sbírce několik zajímavých kousků a rarit. Pyšní se také starými poštovními zámky, z nichž jeden je z protektorátu.

„Opravdu vzácné kousky jsou šroubovací zámky. Ty mají zvláštní systém zamykání. Celé jsou také kované. Zajímavé jsou rovněž krytky zámků, tak zvané šáliče, které zakrývají otvor pro klíč. Pro jejich odjištění je potřeba znát i skrytou fintu na uvolnění," vysvětlil David Jelínek.

O tom, že se v Polici nad Metují scházejí sběratelé se prý dozvěděl náhodou, a to, když se byl podívat na loňském podzimním srazu. Svůj poklad tak představil veřejnosti poprvé a na další setkání se prý připraví lépe, aby bylo možné vidět sbírku v plné kráse.

Staré visací zámky nevyhazujte

Sběratel prosí také touto cestou všechny, kterým by doma ležel starý visací zámek, nebo na něho narazili třeba v pozůstalosti, ať ho nevyhazují a kontaktují ho přes Klub sběratelů v Polici nad Metují, nebo Muzeum papírových modelů, které je spolupořadatelem setkání sběratelů.

Jarní setkání rozšířily ještě spolky vojenské historie z České Metuje a Olešnice u Červeného Kostelce, které představily modelové kolejiště a vojenskou techniku. To byl největší tahák zejména pro malé děti.