Po zběžné prohlídce u hraničního přechodu, kde asistoval i pes vyhledávající drogy a zbraně, byly vozidla odeslána na pracoviště celního deklarantu. Tam vozidla i řidiči prošli podrobnou prohlídkou.

„Kontroly jsou zaměřeny především na nákladní dopravu, ale také na autobusovou. Kontroluje se technický stav a sociální předpisy. K dispozici mají policisté i Schengenbus na podrobnou kontrolu dokladů. Kontrolují se kamiony jak zahraniční, tak české, které projíždějí přes hraniční přechod. Ty se stahují do prostoru deklarantu," informovala krajská mluvčí policie Iva Kormošová.

Všechna vozidla prošla zároveň důkladnou celní kontrolou. „K dispozici máme velkokapacitní rentgen, který ukáže převážené zboží. To se současně porovná s doklady k nákladu. Odhalí ale i drobnosti ukryté mimo nákladní prostor. Na hranicích máme mobilní dohled a k dispozici psovoda," řekla Martina Kolinská, mluvčí celní správy.

Než je vozidlo podrobeno takové rentgenové kontrole, cestující i řidič musejí vystoupit. Na obrazovce obsluhy se následně podrobně odhalí celé útroby vozidla. Než byla podrobná kontrola hotova, tak se řidiči zdrželi půl až tři čtvrtě hodiny.

I když si při odjezdu řidiči oddechli, u Jaroměře je čekalo další překvapení. Tam na ně čekalo stanoviště policie, kde byla vozidla zase důkladně zvážena.