„Seděli jsme takhle u piva a neměli jsme do čeho píchnout. Chtěli jsme dělat něco sami za sebe a tohle nám padlo do oka," popsal Podmanický zrod nápadu kompletně zrekonstruovat a otevřít Nároďák. „V osmadevadesátém jsem tady hrál s kapelou, byl to jeden z posledních koncertů, než to zavřeli. Na internetu jsme zjistili, že je budova k pronajmutí. Říkalo se, že je to v dezolátním stavu, ale my jsme byli nadšení. Manželka sice tvrdila, že jsem se zbláznil, ale rozhodli jsme se do toho jít," řekl Podmanický.

Pracovalo se až do posledního dne od rána do večera. Jediné místo, které se obešlo bez větších zásahů, byl prostor bývalé pivnice. „Kompletně jsme přestavěli pánské i dámské záchody, sál se vymaloval, celá jedna stěna byla plesnivá, museli jsme znovu nainstalovat topení. Nejhorší byl ten obrovský nepořádek, který se tu za ty roky nastřádal. Odváželi jsme to ve velkém nákladním autě a ani to nestačilo," vylíčil průběh oprav Řehák.

Podmanický a Řehák chtějí prostor využívat různorodě, nebudou se tedy zaměřovat jen na rockové koncerty. Z josefovského sálu PDA se do Nároďáku přesune například ples Gymnázia Jaroslava Žáka nebo taneční.

V prosinci vystoupí dechová kapela Krakonoška. „Chceme, aby to byl multifunkční klub pro všechny. Nebude to jen o kapelách nebo diskotékách, budeme tady mít vystavené vláčky, sportovní soutěže, nebráníme se například divadlu, plánujeme i charitativní akce," vysvětlil Řehák.

Mezi kapelami, které na otevíracím večeru vystoupí, je také novoměstská skupina Big Dog, která už delší dobu pomáhá dětem s nemocí motýlích křídel. Její manažer a zároveň kytarista Kamil Grim bude do budoucna spolupracovat na spoustě akcí, které Nároďák chystá.

Muzikanti chtějí pomoci dětem

„Až budeme mít dostatek peněz, zaplatíme vybraným rodinám, které zasáhla nemoc motýlích křídel, čtyřdenní výlet do Disneylandu. Chceme nemocným dětem umožnit prožít něco zábavného, co si budou pamatovat celý život. Výtěžek ze zítřejšího koncertu přidáme k tomu celkovému balíku peněz, na příští rok plánujeme v Nároďáku galavečer boxu nebo tetovací session," uvedl Grim.

Pověsti nevalné putyky, která byla s bývalou pivnicí spojená, se noví provozovatelé nebojí. Podle nich záleží vždy na každém hospodském, jak bude svou hospodu provozovat. „Nebráníme se tomu, aby k nám chodili štamgasti, za každého stálého zákazníka budeme rádi. Ale kdo bude dělat problémy, toho vyvedeme. Prostě to pajzl nebude," řekl Podmanický.

„Velký dík si od nás zaslouží Dalibor Žižka, majitel společnosti Kata, které budova patří, a také její ředitel Jaroslav Drtina. Společnost nám na opravu poskytla spoustu peněz, zaplatila potřebný materiál a vyšla nám vstříc," uzavřel Podmanický. Na nich tedy zbyla jen práce, kterou odvedli sami za pomoci rodin a známých. Kdo se chce podívat, jak teď Nároďák uvnitř vypadá, ale nelákají ho chystané koncerty, může přijít příští týden ve středu odpoledne na den otevřených dveří. Od tří hodin bude sál přístupný veřejnosti a v pět hodin vystoupí saxofonové skupiny Sax Grappe a Sax Gracias ze základní umělecké školy Habrmanova.

Budova, kam lidé dříve často chodili za kulturou, neměla od přelomu tisíciletí žádné trvalé využití. Bývalý majitel ji používal jako skladiště. Před několika lety koupila dům společnost Kata, ta prostor příležitostně pronajímala na konání trhů nebo bazarů.

Iveta Karousová