Návštěvníci Adršpašských skal si budou moci zakoupit online vstupenku na prohlídkový okruh už od příštího týdne, přesně od 1. dubna. Stejnou formou si mohou zajistí i vjezd na parkoviště. „Nákup online vstupenek a parkovného tak pomůže s regulací návštěvnosti i dopravy. I nadále bude možné zakoupit vstupenky i parkovné na místě. Může se ale stát, že bude vstup vyprodaný a parkoviště plná,“ upozorňuje Kateřina Menšíková, koordinátorka cestovního ruchu v Technických službách Adršpach.

V těchto dnech zároveň startuje mezinárodní kampaň, která o novinkách informuje hned ve čtyřech jazycích (čeština, angličtina, němčina a polština). S ohledem na skutečnost, že Adršpašské skály jsou oblíbeným výletním místem našich severních sousedů, tak o připraveném kroku informuje Poláky i tamní regionální tisk.

Skalní město pravidelně trápí návaly návštěvníků a častý kolaps dopravy. Hlavní vlna návštěvníků přijíždějících do skal přicházela hned na začátku května, kdy Poláci slaví stejně jako my Svátek práce a k tomu i svátek Ústavy 3. května. V minulých letech v těchto májových dnech kolabovala turistická infrastruktura, docházelo k dlouhým čekacím dobám na doprovodné služby a vysokému nárůstu automobilové dopravy. Denní návštěvnost skal převyšoval i šest tisíc lidí a nápor návštěvníků se podepisoval i na ničení přírody.

Nárazový vysoký návštěvnický ruch místní obyvatelé vnímají jako negativní jev, který ovlivňuje kvalitu života. Nový rezervační systém má těmto situacím zabránit. „Díky tomu, že si návštěvníci budou moci zakoupit vstupenku i parkovné na určitý den a hodinu, očekáváme nejen rozprostření návštěvnosti do celého dne, ale i zmírnění dopravní zátěže. Uleví se v nejvytíženějších hodinách a díky tomu si turisté výlet více užijí a bude to mít příznivý dopad i na místní přírodu,“ věří v dobře nastoupenou cestu Kateřina Menšíková, která popsala, jak bude online prodej probíhat. „Zájemci si na nových webových stránkách koupí online vstupenku a pokud budou chtít, tak i online parkovací místo. Přitom si mohou zvolit datum a čas návštěvy skal. Každá taková vstupenka i parkovné budou obsahovat speciální QR kód. Ten poslouží jak pro snadnou kontrolu ve skalním městě, tak i pro otevření vjezdové brány parkoviště pro řidiče,“ vysvětluje koordinátorka a dodává, že platba bude probíhat přes online platební bránu.

Ilustrační foto
KOMENTÁŘ: Mnohé komíny letos ve zkoušce ohněm pohořely

Prodej vstupenek přímo na místě ale zůstává zachován. Neobjednaným návštěvníkům ale hrozí dlouhé čekání ve frontě nebo že odejdou s nepořízenou. „Počet vstupenek na určitou hodinu bude omezen, a může se tak stát, že budou vstupenky na danou hodinu či den už vyprodané,“ upozorňuje Kateřina Menšíková, že návštěvníci bez online vstupenky by tak musely počkat několik hodin nebo přijet do Adršpašských skal až další den.

Nové webové stránky pod doménou adrspasskeskaly.cz, které se spustí na začátku dubna, se zaměří také na osvětu v ochraně přírody. Stránky budou návštěvníky zároveň motivovat, aby při cestě do Adršpašských skal využili alternativních forem dopravy a dorazili na místo vlakem, autobusem nebo na kole - na novém webu budou k dispozici i přehledné cyklotrasy. „Díky tomu očekáváme i menší výskyt kolapsům v dopravě,“ dodává.

Výhody podobného rezervačního systému, který už několik let funguje například v Punkevních jeskyních v Moravském krasu, jsou zřejmé. Nebudou se tvořit fronty u pokladen a na samotných stezkách skalami. Sníží se tlak na chráněné přírodní hodnoty. Horní limit se bude pohybovat okolo 2500 návštěvníků za den, což je přibližně polovina denní návštěvnosti zaznamenávané ve špičkách v minulých letech. Na chodnících, lávkách a schodech okruhu se bude v daný okamžik pohybovat méně lidí, a to jim umožní vychutnat si atmosféru soutěsek skalního města a v klidu tipovat, který ze skalních monumentů je Džbán či Cukrovarnický komín a dosyta se pokochat výhledem na Milence.