„Přišel jsem se na průjezd vojáků podívat, protože to je zajímavé a mám Američany rád. Nesmí se zapomínat, že i oni nás osvobodili. Rád jsem si také prohlédl jejich techniku," sdělil například jeden z přihlížejících Miroslav Kubík.

Dále dodal: „Rok 1968 jsem nezažil, ale když nás přijela okupovat ruská vojska, tak to muselo být strašné. Nechápu, jak může být někdo proti průjezdu Američanů, když patříme do NATO a kolona tady jen projíždí. Sami se nikdy ubránit proti případné agresi nemůžeme."

Jiřího Třešňáka zase zajímala technika, kterou si přišel prohlédnout a byl rád, že vozidla zastavila. Myslí si ale, že se kolem toho dělá jen velký humbuk, protože šlo jen o normální průjezd vozidel.

Průjezd Dragounů přilákal i lidi, kteří neváhali přijet z větší dálky. Z amerických vojáků byl nadšený také Jan Bohatý, který se přijel s otcem podívat ze Dvora Králové nad Labem.

„Je to dobré. Moc se mně ta vozidla líbila. Jsem rád, že vojáci na hranicích zastavili a mohl jsem si vše prohlédnout. Nechal jsem se taky s Američany vyfotit. Trochu jsme si i popovídali, ale jen co umím ze školy," podělil se o své dojmy Jan Bohatý.

Podpořit průjezd přijel též Jiří Bartoň, který se obává dnešní politické situace.

„Lidé by měli hodně koukat kolem sebe. Historie ukázala, že toto je nutné podporovat. Na obranu státu vždy někoho potřebujeme. Sami to nejsme schopni zvládnout. Je smutné, co se kolem toho děje. Kdyby to proběhlo naprosto v klidu se samozřejmostí, tak bych sem ani nemusel. Když slyším názory kolem sebe a také od mladých lidí, tak je asi něco špatně. Když se podívám, jak tady skupinka provokatérů vykřikuje něco o roce 1968 a ani jeden z nich to nezažil, tak ti musí být někým nastrčení. Podpořit spojence z NATO je nutné," usuzoval Jiří Bartoň.

Proti průjezdu a přítomnosti cizích vojsk se vyjadřoval zásadně Michal Ulvr z občanského sdružení Akorn z Prahy, který přijel k hranicím ještě s několika dalšími jedinci dát najevo svůj nesouhlas.

„Když budeme pod Američanama, budeme nástrojem proti Rusku a opačně. Já nechci být nástrojem nikoho. Myslím si, že vojenská neutralita republiky, by poskytla takový operativní prostor pro oba geopolitické mantinely, že bychom mohli vytvořit stát, který je uprostřed. Na diplomatické půdě by se dalo otevřít dialog mezi velmocemi. Mohli bychom z toho i částečně těžit tím, že bychom jako ostatní neutrální státy mohli hospodářsky vycházet s oběma stranami," usuzoval Ulvr.