Podali u soudu žalobu, v níž se opírají o preventivní povinnost každého předcházet škodám, a navrhují, aby soud uložil státu povinnost přijmout jinou právní úpravu, která by umožnila se proti vlkům účinně bránit a regulovat jejich počet. Jinými slovy, aby byl možný odstřel.

STÁT CHOVATELŮM ZAKAZUJE BRÁNIT SE

V nestandardní žalobě se mimo jiné uvádí, že vlk se chová jinak, než se choval kdysi. Vyhledává obydlené oblasti s chovy ovcí, z člověka nemá respekt, bez problémů zabije i psa, a je jen otázkou času, kdy v obydlených oblastech zaútočí na člověka.

Vlčí hostiny

Podle oficiálních údajů je od prosince 2015 do července 2017 nahlášeno na Broumovsku 150 mrtvých ovcí, osm telat a šest koz. K tomu se musí připočítat nehlášené případy. Násobky těchto počtů jsou zvířata poraněná, stresovaná s následným potratem nebo odmítnutým mládětem.

„Situace je stále horší, a to nás donutilo k tomuto nestandardnímu postupu. Rozhodli jsme se podat žalobu na stát a docílit tím změny současného právního stavu, který je odtržený od každodenní reality našich životů,“ říká zástupce chovatelů Tomáš Havrlant, který je současně i starostou obce Vernéřovice.

„Důvodem je, že se cítíme státem podvedeni. Jsme ponecháni napospas vlkům, kteří zabíjejí a týrají naše zvířata, a stát nám zakazuje účinně se bránit,“ vysvětluje, proč byla žaloba podána.

VE SKANDINÁVII UŽ PŘISTOUPILI K ODSTŘELU

V žalobě se mimo jiné poukazuje na Švédsko a Norsko, kde řeší stejný problém a kde právě nyní probíhá odstřel dvou třetin vlků, kteří dané lokality ohrožují.

Spor zastupuje advokátka Jana Zwyrtek Hamplová, která se specializuje na veřejné právo.

„Musím říct, že bezvýchodná situace chovatelů mne velmi zasáhla. Stačí se podívat na fotografie roztrhaných ovcí, třeba i čekajících mladé. Vím, že žaloba je svým obsahem nestandardní, a musím přiznat, že z právního hlediska si vůbec nejsem jista, zda lze přinutit stát přijmout na základě soudního rozsudku novelu zákona. Ale nebojím se originálních přístupů, a tak jsem to pojala jako profesní výzvu,“ nebojí se nových právních výkladů advokátka.

Žaloba proti státu již byla podána. Jak se k věci postaví český soudní systém, ukáže čas.