Průměrná délka hospitalizace se drží na necelých osmi dnech. 27 procent hospitalizací trvá tři a méně dnů, naopak 4,5 procenta hospitalizací je delších než 20 dnů. V loňském roce v náchodské nemocnici hospitalizovali 616 pacientů s covidem, za první dva měsíce letošního roku to bylo již 709. V rychnovské nemocnici to bylo loni 291 pacientů, v letošním roce zatím 206. Byť je únor měsícem nejkratším zajistila Oblastní nemocnice Náchod nejvíce testů na covid-19 – celkem 22 005.

„Z tohoto počtu jsme zaznamenali 5678 pozitivních výsledků,“ uvádí Jan Mach s tím, že k tomuto rekordu pomohl právě i mobilní testovací tým, který působil ve městech, kde nejsou testovací místa. „Nejde však o lámání rekordů, ale o to, že čím více testujeme, tím lépe se nám bude dařit epidemii zvládnout,“ věří Jan Mach. Do konce února mobilní testovací tým provedl 2621 testů, z toho 162 s pozitivním výsledkem. Pohledem statistky testování ušetřilo 11 hospitalizací a dvě až tři úmrtí.

Ilustrační foto.
Redukce veřejné dopravy: vlaky a autobusy přešly od pondělí na prázdninový režim

Právě pohled na počty úmrtí je smutný. Za loňský rok boj s covidem prohrálo 217 pacientů, za první dva měsíce letošního roku již 263. Vloni umírali nejčastěji osmdesátníci, nyní to jsou sedmdesátníci. Tento posun lze přičíst očkování seniorů 80+.