To se ukázalo i na 7. ročníku mezinárodního obranářského závodu o putovní pohár, který pořádali členové Základní kynologické organizace z Hronova.

Cvičiště ve Žďárkách uplynulý pátek zaplnili kynologové z celé republiky, ale i z Polska, aby se svými čtyřnohými miláčky všech ras a velikostí předvedli své dovednosti a sehranost. Pokoušeli se nasbírat co nejvíce bodů.

Soutěžilo se ve čtyřech kategoriích od nejlehčí až po nejtěžší a nejpřísněji hodnocenou. V připravených disciplínách bylo potřebné zvládnout především poslušnost a ovládání psa, aport či zdolávání překážek. Nejatraktivnější zejména pro diváky, ale zároveň nejtěžší, byla obrana. Výkony všech sedmačtyřiceti soutěžících sledovali bedlivým okem a hodnotili rozhodčí s národní akreditací Iva Hloušková a Petr Vyčítal.

Závodům bylo příznivě nakloněno i počasí, a tak nic nebránilo tomu, aby psovodi se svými čtyřnohými kamarády předvedli, co v nich je. Po celý den bylo též k dispozici i bohaté občerstvení, o které se postarala s pečlivostí jí vlastní místní organizace, především její členky.

Nevšední celodenní podívaná to byla pro diváky, kteří obdivovali, jak se dají vycvičit nejen plemena psů, která se běžně používají pro služební účely například policistů.

„Celé závody hodnotíme jako velice povedené a jsme nadmíru spokojeni. Pořadatelé je připravili na vysoké úrovni a i výkony všech soutěžících byly velmi vyrovnané, to bylo vidět i na výsledcích. Všichni přistupovali ke všem disciplínám zodpovědně a vše se odehrálo v duchu fair-play," zhodnotili závody rozhodčí Iva Hloušková a Petr Vyčítal.

Největší napětí zavládlo před vyhlašováním vítězů, které si vzal na starost vedoucí závodů. V nejobsazenější kategorii ZZO porovnalo své výkony 29 soutěžících. Z nich si nejvyšší příčky vybojovali Pavel Hrobař z Letohradu se psem Campo. Druhá skončila Nikola Číhařová z Opatovic se psem Gary, třetí příčku vybojovala Dita Silberová z Letohradu se psem Lotrem.

Vítěz dostane odměnu
Z jedenácti soutěžících v kategorii ZM si nejlépe vedla a zvítězila Jana Vlachová z Hronova s pejskem Patronem s 98 body ze sta možných. Druhé místo s 96 body obsadil Martin Hron z Náchoda se psem Eddy a třetí s 95 body skončila Eva Janečková z Hronova s fenkou Žížala.

Z šesti soutěžících v kategorii ZVV1 kraloval Vratislav Jirman z Náchoda. Z 200 možných bodů vybojoval 194 se psem Tomi a vystoupili tak na první příčku. Do závodů nastoupil se dvěma psi. S tím druhým, Brixim, byl ohodnocen 180 body, a tak současně obsadil i druhé místo. S Tomim se stal zároveň celkovým vítězem závodů a převzal si i putovní pohár. Své pocity si nenechal jen pro sebe. „Na tyto závody jezdím pravidelně. Je tady pěkné prostředí a vždy výborná parta a organizace. Výkon ale vždy záleží na pejskovi, jak se mu to podaří a jakou má náladu. Dnes se mu dařilo, a tak jsem velice spokojený. Dostane za to i odměnu. Na další závody přijedu určitě zase, ale zda zase zvítězím, to dopředu nikdo neví." svěřil se Vratislav Jirman.
Na třetí stupínek v kategorii ZVV1 se postavila Adriana Bourová z Opatovic se psem Connorem. Do nejtěžší kategorie ZVV3 se přihlásil pouze jeden soutěžící, kterým byl Pavel Hrobař z Letohradu se psem Orso.

Pořadatelé byli se závody spokojeni. „Nevyskytly se žádné problémy a hlavně nám bylo příznivě nakloněno počasí. Spokojenost byla i na straně soutěžících, kteří při loučení děkovali za příjemně strávený den. Největší poděkování si ovšem zaslouží všichni členové naší organizace, kteří zajišťovali organizaci závodu a postarali se též o žaludky všech, kteří na závody zavítali. Poděkovat si též zaslouží nestranní porotci a figuranti, kteří trpělivě asistovali při obranářských disciplínách a zejména sponzoři, bez kterých bychom tyto závody nebyli schopni uspořádat. Je to již sedmý ročník a tak se ze závodu, který je pravidelně pořádán na svátek Cyrila a Metoděje stává tradice," řekl vedoucí závodů Pavel Jurišta.