Do soutěže se každoročně hlásí velké množství farem. Komise měla velmi těžkou práci - konkurence byla veliká, přihlásily se špičkové farmy různého zaměření.

Farmy byly hodnoceny podle známých kritérií, jimiž jsou: celkový vzhled, organizace práce, ekonomické výsledky, zamýšlený rozvoj, zapojení rodiny. Mezi pět nejlepších farem tedy postoupily pouze ty, které skutečně odpovídali představám o moderní a fungující rodinné farmě.

Vítězná farma si svůj triumf zasloužila hlavně dotaženou diverzifikací a komplexním zapojením rodiny do činnosti. Rodinu Daškových zná veřejnost jako průkopníky chovu jelenů. Kromě toho je na jejich farmě výborně zajeté pěstování ostropestřce a dalších plodin, dále agroturistika a po zdlouhavých bojích s úřady prosadili Daškovi také zpracování jeleního masa. Centrální vytápění statku, penzionu a žampionárny z posklizňové linky uzavírá okruh rozmanité činností.

Více podrobností o této rodinné farmě, která zcela zaslouženě získala prvenství, a také o soutěži Farma roku, přineseme v některém z příštích vydání Náchodského deníku.