Odborná porota, ve které zasedla například Uršula Kluková, Jan Birke či Tomáš Magnusek, zvolila nejlepší salát od studentů Střední odborné školy hotelnictví a společného stravování (SSHSS) Teplice nad Metují. Veřejnosti zase nejvíce chutnal salát od Salátů z Náchoda. Za originalitu v tvorbě získali ocenění i náchodští profesionální hasiči.

Ti pojali účast v soutěži nejen jako výzvu předvést, že zvládnou připravit tradiční český salát, ale i jako propagační akci hasičů. „Náš salát je nejlepší, protože je červený, hasičský," uvedl s úsměvem velitel směny Petr Fanta. Jako tajnou ingredienci použili nálev ze sterilované červené řepy, která salátu dodala potřebnou barvu.

Chuť, složení a celkový dojem hodnotili kolemjdoucí, kteří si za padesát korun koupili hlasovací lístek. Vybraná částka za tyto degustační lístky, která činila dva tisíce korun, poputuje do Farní charity Náchod na štědrovečerní večeři pro potřebné.

A jaké byly vítězné bramborové saláty? „Ten náš byl výjimečný v tom, že jsme do něho přidali vyškvařenou slaninu, víno a další méně obvyklé suroviny. Snažili jsme se, aby byl jemný, proto jsme vše krájeli na tenké nudličky," prozradil Ondřej Ciler ze SSHSS Teplice nad Metují. Místo majonézy studenti použili jogurt a zakysanou smetanu, aby byl salát lehčí. Recept vymysleli sami.

To Saláti z Náchoda, tříčlenný tým spolupracovníků, dali dohromady recepty po svých babičkách a spojili je v jeden. „Náš bramborový salát je klasika. Jen jsme přidali nadrobno opečenou slaninku," řekl s úsměvem Patrik Mňuk.

Soutěž se konala při příležitosti Sněhánkování v Náchodě a jejím pořadatelem byla Agentura Saxana - Eva Doležalová.