Podle statistik ministerstva zdravotnictví je nejmenší proočkovanost v hradeckém kraji na Vrchlabsku, kde první dávku vakcíny dostalo 45 procent obyvatel a plně očkovaných je pouhých 37 procent. Nízký podíl proočkovanosti zároveň nelze vysvětlit vysokým vytížením tamější nemocnice. Nemocnice Vrchlabí totiž dnes eviduje 111 lidí čekajících ve frontě na rezervaci pro první dávku, zatímco denní kapacity pro očkování má nemocnice více než dvojnásobné. Proočkovanost pod 50 procent hlásí také oblasti Novopacka, Hořicka, Jičínska a Rychnovska.

Oproti tomu největší zájem o očkování jeví v Královéhradeckém kraji lidé na Náchodsku, kde mají nepochybně ty nejtěžší chvíle pandemie ještě v živé paměti. Na následky nákazy koronavirem tu totiž zemřelo nejvíce lidí v kraji. Zde má alespoň první dávku už 55 procent lidí, celé očkování pak podstoupilo 47 procent obyvatel. Druhou nejproočkovanější oblastí v kraji je pak Hradecko.

Zfetovaný řidič se zákazy řízení způsobil dopravní nehodu.
Zfetovaný řidič se zákazy řízení způsobil dopravní nehodu

I na zmíněném Náchodsku je však podle odborníků k ideálnímu stavu ještě velmi daleko. Vzhledem k šíření infekčnější varianty delta už totiž za stěžejní nepovažují šedesátiprocentní proočkovanost, jako tomu bylo dříve. Za nový cíl berou vakcinologové proočkování aspoň čtyř pětin obyvatelstva.

Nové zájemce o vakcínu by mohla přilákat očkovací místa bez registrace. První takové funguje v Královéhradeckém kraji už od středy v Jaroměři, od příštího týdne by se k němu mělo přidat také hradecké Atrium.

Policie. Ilustrační foto.
Policisté žádají o pomoc při pátrání po zloději motorkářského vybavení

Dobrou zprávou je, že i přes přítomnost delta mutace se epidemická situace příliš nezhoršuje. Nově nakažení se v hradeckém kraji objevují denně v řádech jednotek, úmrtí na covid bylo pak v kraji naposledy evidováno na začátku června.

Martin Patkoš