Jak však uvedl ředitel tohoto zdravotnického zařízení Miroslav Švábl, z této celkové částky jsou přibližně čtyři procenta neuhrazena.

Od letošního roku musejí pacienti za návštěvu lékaře a za hospitalizaci zaplatit poplatek. Velká část pacientů tuto změnu přijala, ale najdou se i tací, kteří poplatek nezaplatili.

Poplatky u lékařů jsou dané zákonem a pokud je pacient nezaplatí, musí počítat s důsledky, které plynou z nerespektování zákona. „Byla jsem ošetřena ve zdejší nemocnici na chirurgii a poplatek jsem zaplatila. Myslím, že to nikoho nezrujnuje,“ řekla nám Jitka Kábrtová z Červeného Kostelce.

Další pacient Stanislav Vacek z České Skalice se přiznal, že také navštívil lékaře v Náchodě, ale poplatek uhradil se zpožděním. „“nebyl to problém. S doktorem jsem se domluvil, protože jsem nechal peněženku doma,“ uvedl Vacek.

I když jsou někteří pacienti v platbách neukáznění, Oblastní nemocnici se daří poplatky vybírat celkem bez problémů. „Je důležité s pacienty komunikovat. Vybírání poplatků také pomáhá systém Infocentra a velké nasazení zdravotního personálu,“ říká ředitel Švábl.

Dlužné částky je přitom možné vymáhat i soudní cestou. Tím nejradikálnějším řešením je soudní spor s neplatiči. V prvním kole rozesílá nemocnice upomínku s upozorněním o nezaplacení poplatku. Pokud na tento dopis není žádná odezva, nemocnice posílá druhou upomínku.

„Většina pacientů na upomínku reaguje a dlužný poplatek uhradí,“ dodal ředitel s tím, že nemocnice použije vybrané peníze do zlepšení svých služeb.