Průchod pevností totiž byl zcela netradiční. Po úvodních informacích ve vstupní expozici vstoupili návštěvníci do prvního z dokončených bunkrů pevnosti, aby se po 171 schodech dostali do hloubky 32 metrů. Zde již na ně čekaly první zážitky.

Podzemí bylo totiž zcela potmě, jenom v první polovině jim chodník ozařoval slabý svit svíček a petrolejek. Na trase byly umístěny malé drobnosti, které mohly děti cestou hledat. Jakmile se však vydaly hlouběji do podzemí, nastala absolutní tma. Teprve u dalšího schodiště, jímž se návštěvníci vydávají ven, je čekalo opět elektrické osvětlení.

Všichni návštěvníci tohoto dobrodružného večera však byli na ztemnělé podzemí perfektně připraveni a vybaveni přenosnými svítilnami, které si s sebou přinesli, a tak celé podzemí zdolali bez problémů. Ti, kteří žádný dáreček nenašli, si mohli po poslední zkoušce odvahy, která spočívala v nalezení klíče od zámku v podivně vyhlížející tekutině, otevřít truhlu, kde se nacházela další malá překvapení pro malé hledače pokladů. Akci, kterou navštívilo téměř 100 návštěvníků, všichni hodnotili velmi kladně.

Netradiční prohlídky na Pevnosti DobrošovZdroj: Richard Švanda

Richard Švanda