Veterinář Tomáš Strnad za kolektiv veterinární ordinace BENEMASTR odpovídá: Krácení drápků může provést i majitel, je vhodné aby jeden člověk králíka fixoval a druhý krátil drápky. Nejvhodnější jsou speciální kleštičky na drápky. U králíků s nepigmentovanou rohovinou lze pod světlem vidět stín drápového lůžka, což usnadňuje zkrácení drápků bez poranění. V případě tmavě zbarvených drápků se lze částečně orientovat pohledem na drápek zespodu, kde je možné vidět odstup rohového toulce s podélnou štěrbinou, nicméně zkrácení vyžaduje opatrnost. V případě pochybností nebo obav je lepší navštívit veterináře.

Očkování proti moru a myxomatóze se provádí jednou za půl roku a lze jej doporučit. Jedná se o virová onemocnění, která se přenášejí i na velkou vzdálenost, a to nejen přímým, ale i nepřímým kontaktem a také hmyzem, v případě propuknutí onemocnění bývají smrtelná.

Malý kousek suchého chleba jednou za čas by uškodit neměl, záleží, z čeho se skládá zbytek krmné dávky.

Máte-li i Vy nějaký dotaz na veterináře, pište na regina.hellova@denik.cz nebo na adresu Náchodský deník, Hrašeho 13, 547 01 Náchod. (ebe)