Sociální demokraté, lidovci i Východočeši

Přestože by v komunálních volbách vítězné Volbě pro Nové Město k těsné nadpoloviční většině stačil pouze jeden koaliční partner, utvoří širokou koalici. Kromě Volby pro Nové Město, která se ziskem osmi mandátů vyhrála zdejší komunální volby, budou v koalici ještě KDU-ČSL a ČSSD, které mají po třech zastupitelských mandátech, a Východočeši se dvěma zastupiteli. Bylo dohodnuto, že starostou zůstává ten dosavadní Petr Hable právě z Volby pro Nové Město.

Strany po jednáních o složení koalice měly už v pondělí v podvečer jasno. „Už je dohodnutý i poměr zastoupení v radě města v poměru čtyři radní z Volby pro Nové Město a ostatní po jednom mandátu," informoval Petr Hable. Právě on dostal v komunálních volbách nejvíce hlasů, a to 2012. Jeho Volba pro Nové Město obdržela 35,34 procenta všech hlasů.

V zastupitelstvu budou dále působit ODS se dvěma zastupiteli a KSČM, TOP 09 a Starostové a nezávislí, kteří ve volbách získali po jednom zastupitelském mandátu. Ustavující jednání zastupitelů bude 6. listopadu.

Dosavadní místostarostka Bronislava Malijovská z ODS ve volbách neuspěla a do zastupitelstva se nedostala. Kdo ji na radnici nahradí, o tom se zatím stále ještě vyjednává. „Zbývá rozhodnout opravdu už jen tento post. Myslím si, že bychom to mohli vyřešit do pondělí," sdělil Petr Hable.

Uskupení v koalici už mají také jasno o prioritách. Koaliční smlouvu podle Petra Hableho proto ani nebude asi nutné uzavírat, neboť jejich programové body a volební programy se ve všech čtyřech případech hodně prolínají. „Jediné, v čem se můžeme odlišovat, to je v pohledu na řešení koupaliště, ale to ne nějak zásadně," dodal Petr Hable.

Na čtyřkoalici čeká například řešení prostoru bývalých kasáren. Ostatně to je také jedním z problémů, který místní obyvatelé v dřívějších průzkumech označovali za jednu z hlavních priorit k řešení. Koaliční partneři se budou muset zabývat také dokončením nového územního plánu města a dopravou, a to nejen místní, ale také tranzitní, která je dlouhodobým problémem.

„Z pohledu dopravy je zapotřebí v prvé řadě opravit stávající krajské komunikace, jako je například Náchodská ulice. Potřebujeme postavit novou tělocvičnu při ZŠ Komenského, opravit chodníky, starat se o majetek města a samozřejmě k řešení čekají nejrůznější základní věci, které jsou v každém městě," uvedl Petr Hable.

V čele novoměstské radnice v minulých čtyřech letech stála koalice Volby pro Nové Město a ODS, která disponovala třinácti mandáty.

Výsledky voleb v Novém Městě n. Met.

Volební účast: 48,23%

Zvolení zastupitelé:
Volba pro Nové Město: Hable Petr 2 012, Maur Vilém 1559, Petruželková Marie 1439, Hladík Jiří 1386; Němeček Jan 1308, Beseda Michal 1221, Neumann Jan 1230, Sláma Jiří 1226; KDU-ČSL: Neumann Petr 857, Hylský ml. Josef 590, Krýda Jiří 564, ČSSD: Černý Lubomír 802, Fanta Petr 732, Čopík Jan 595, Východočeši Nové Město n. M.: Prouza Martin 668, Tymel Jiří 662; ODS: Řeháková Věra 562, Hovorka Libor 513; KSČM: Kulhavá Zdeňka 701; TOP 09: Valášek Petr 555; Starostové a Nezávislí: Šnajdr Libor 421