Podmanivá rocková hudba, smysluplné texty, muzika prožívaná tělem i duší. To jsou rockeři, kteří si říkají BIG DOG. Kapela pochází z Nového Města nad Metují a k vidění bude třeba tento pátek na Jiráskově Hronově nebo v neděli na pouti v Náchodě.

BIG DOG vznikl už dříve, ale teprve od letošního února hraje v nové sestavě. A ta mu mimořádně svědčí. Ve větší známost vešla kapela poté, co její videoklip k písni Když se střílí laň, v němž dojem z hudby umocňují i smyčce a vůbec celá stylizace, zapůsobil v jinak stojatých vodách českých hitparád. Vysílala ho televize Óčko i televize Prima. Kapela rozčísla podmanivou rockovou hudbou a smysluplnými texty stojaté hladiny hudební scény jako blesk z čistého nebe.

KAPELA BIG DOG.„Na základě takto úspěšného videoklipu a dalších nahrávek kapely jsme dostali pozvání od Lucie Bílé a kapely Arakain, abychom s nimi vystoupili na jejich megakoncertu v Moravském Krumlově, který se koná 14. srpna. Jako hlavní bude hrát Arakain s Lucií Bílou a dále tam vystoupí asi osm kapel včetně Dymytry, Kern, Krucipusk a my budeme mezi nimi," říká manažer kapely Kamil Grim, jinak též známý broumovský boxer a držitel několika evropských a světových titulů v benchpressu. Ten má také pro posluchače koncertů v Náchodě a v Hronově připraveno jedno překvapení.

Posluchači je chválí

BIG DOG se věrně drží rockové formy, ale nežene se až někam na dřeň, a tak zůstávají skladby vyvážené a přijatelné pro celou řadu posluchačů. Ti také kapelu chválí a oceňují práci profesionálů, kterými všichni členové kapely jsou.

„Profi práce, dobrý songy," píše na jednom webu věnovanému kapelám jeden z posluchačů. A další dodává: „Živé vystoupení bylo úžasné." Jiný zase poznamenává: „Nádherný klip,neskutečná muzika. Až bude koncert, jedem celá rodina. Jste boží!"

Minimálně stejně dobré jako úspěšná píseň z hitparád jsou další skladby jako Údolí stínů, Epitaf či Slib. Je to jak hudbou, tak texty. „Jsem něžnej, jsem krutej, já jsem život… i v slzách je síla," zpívá se ve skladbě Svět patří těm, co se neposerou. To utkví v paměti.

Hlas právě v této písni patří kytaristovi Šimonu Spilkovi, který je též autorem většiny textů a hudby písní, které BIG DOG hraje. Zkušený hudebník, pocházející z Chomutova, který žije v Novém Městě nad Metují, vzal kytaru do ruky poprvé ve třinácti letech a láska k ní už ho neopustila. Podílel se na hudebních projektech v České republice a dokonce v Holandsku, hrál s různými kapelami, nahrával různé desky.

„Hudba pro mě znamená vážně hodně a BIG DOG mě moc baví. Pozvání na megakoncert Lucie Bílé si moc vážíme," říká Šimon Spilka. A také slibuje, že na dalších písních usilovně pracuje.

Na bicí to láduje Daneš Marinica. Rodák z Náchoda, který taktéž žije v Novém Městě, patří mezi zakládající členy BIG DOGu, ale účinkuje dodnes třeba i v Pink Floyd revival Czech. Hrát na bicí začal už ve dvanácti, pak také hru na bicí vyučoval. O tom, že je jedním z nejvyhledávanějších bubeníků široko daleko, svědčí výčet hudebních projektů, na nichž se podílel. Ať už to byl Urban Club, John Denver Tribute, Wild West či Crazy Diamond, byl taktéž dlouholetým členem kultovní kapely Sebastian a stálým hostem kapely Devítka. S různými kapelami natočil už více než 20 cédéček, mimo výše uvedené třeba i se Žalmanem a spol.. Doprovázel také finalisty 1. řady Superstar na prvním velkém tour a v letech 2002-2004 účinkoval v muzikálu Balada pro banditu Klicperova divadla v Hradci Králové.

S kapelou vystupuje jako zpěvačka Karolína Jägerová z Plzně, která zpívala třeba v kapele Tleskač i v dalších uskupeních. Zpěvačky se ale střídají, a tak třeba podmanivý hlas v klipu Když se střílí Laň patří Janě Karasové. I ta je už zkušená, zpívala od malička a v šestnácti letech začala zpívat v rockově zaměřené kapele. „Založila jsem si ji sama. Pak před pěti lety jsem začala do loňského roku vystupovala jako zpěvačka kapely Wendy´s Band," říká Jana Karasová. S touto kapelou vystupovala především v Německu. Mezitím se ale v roce 2011 zúčastnila Československé Superstar a postoupila až do semifinále.

Kapelu nyní na housle doprovází Aneta Spilková, dcera kytaristy Šimona. Ta v letošním roce začala hrát i v Novoměstské filharmonii a jistě má našlápnuto k dalším úspěchům.

Jiráskův Hronov i náchodská pouť

Kapelu BIG DOG si budou moci poslechnout třeba návštěvníci Jiráskova Hronova. Vystoupí zde 7. srpna ve tři čtvrtě na devět večer před broumovskou kapelou Imodium. O dva dny později se objeví na Vavřinecké pouti na Masarykově náměstí v Náchodě, kde bude hrát od 19.30 hodin. Pak už ji 14. srpna čeká megakoncert s Lucií Bílou a Arakeinem v Moravském Krumlově.

Více najdete na internetové adrese bigdogrock.cz.