Ve čtvrtek v tomto duchu oslovil i Andreje Babiše a ostatní členy vlády.

„Jako starosta města vás chci informovat, že zde v Novém Městě nad Metují jsme všichni s velkým ulehčením přijali zprávu, že stát bude zvažovat odkoupení národní kulturní památky,“ stojí v úvodu dopisu, v němž Petr Hable upozorňuje, že zámek včetně zahrad je v rámci republiky naprosto ojedinělým urbanistickým komplexem historického jádra města, které je již od roku 1950 jednou z prvních památkových rezervací.

„Nikomu v Novém Městě nad Metují není osud našeho zámku lhostejný. Přednesený směr vývoje, tj. případný odkup státem tedy všichni vítáme,“ je si vědom starosta, že nový vlastník zámku bude mít velmi zásadní vliv nejen na oblast zachovaní kulturního dědictví, ale i na cestovní ruch a celkové jméno a vizitku Českého Beléma v obecném povědomí.

Stavba nemocnice v Náchodě
V náchodské nemocnici prostavěli již více než miliardu, stavaři už stříhají metr

Pro Nové Město nad Metují patří budoucí osud novoměstského zámku jednoznačně mezi prioritní záležitostí, V této věci již jednala Rada města a současně bylo informováno městské zastupitelstvo.

„Žádáme proto o podrobné informování o průběhu procesu odkupu a současně nabízíme také úzkou spolupráci a součinnost při tomto procesu,“ nabízí Petr Hable roli radnice coby mediátora a partnera, majícího prioritně na paměti zachování dědictví předků.