ŘSD se o problému dozvědělo ihned po položení povrchu silnice. Ten je totiž vadný ze zhruba padesáti procent. „Došlo k technologickým závadám při provádění pokládky živičné krytové vrstvy, která je velmi náročná na přesné dodržení technologických postupů při vlastním provádění a zejména kvalitu a fyzikální parametry kontinuálně dodávané směsi," uvedl Marek Novotný, ředitel Správy Hradec Králové ŘSD.

Podle něj za špatný povrch může organizace prací, dodávky směsi i lidský faktor.

Stavební firma navrhovala věc opravit až na jaře. „Ze strany ŘSD však takový návrh nebyl akceptován. Vadný úsek bude vyfrézován a opětovně položen v odpovídající kvalitě při pokládce zbývajících úseků okružní křižovatky s cílem minimalizovat dopravní komplikace," dodal ředitel Novotný.

Kdyby se totiž na jaře měly opět vrátit na křižovatku stavební stroje, přinášelo by to další komplikace v dopravě v Náchodě. Už před nynější stavbou se objízdné trasy a další opatření připravovaly velmi dlouho a obezřetně, aby se provoz brzdil co nejméně.

Náchodský starosta Jan Birke byl na problém upozorněn redakcí Deníku v minulém týdnu. „Okamžitě jsem se spojil s ředitelem ŘSD. Informoval mě, že měl okamžitě jednání s dodavatelem, který bohužel nekvalitně provedl práci. Je pravdou, že dodavatel stavby přišel s návrhem, že závady odstraní na jaře. To by však pro nás bylo nepřijatelné. Žádal jsem proto, aby se jarní termín nepovolil a vše se udělalo nyní v rámci stavby. Třeba aby mezitím byl průjezdný jen druhý jízdní pruh. Nebo aby se to udělalo o sobotách, nedělích, po večerech, zkrátka aby ta práce byla správně odvedena," řekl Birke.

Stavební firma bude muset problém odstranit na své náklady. Výše nákladů na odstranění starého a pokládku nového povrchu může odhadem představovat něco přes sto tisíc korun.

Stavba kruhového objezdu má stát zhruba 8,6 milionu korun bez daně z přidané hodnoty. Kruhová křižovatka v Bělovsi má zpomalit rychle projíždějící kamiony i osobní vozy a vyřešit problematické přecházení chodců, kterým šlo v místě leckdy o život. Kruhové objezdy řeší náchodská radnice spolu s ŘSD a ministerstvem dopravy už tři roky. Jednalo se o tom, jak mají vypadat, pak se zase čekalo na peníze. Do toho přicházely výměny ministrů dopravy, které vše vždy zpozdily. Kruhový objezd v Bělovsi je prvním, který se začal stavět. Na řadu mají postupně přijít úpravy dalších objezdů na hlavních tazích ve městě.