„Sehnat dobrou brigádu není vůbec snadné, chce to hledat si ji už někdy v zimě, na jaře a teď v létě je hodně pozdě," svěřila se studentka Lucie K., která vypomáhá s vybalováním zboží v jednom z náchodských supermarketů. Ačkoliv by se jí prý více zamlouvalo provádět po nějakém hradu či zámku, kde by si mohla procvičovat i své jazykové znalosti, na práci v obchodě si nestěžuje, i za ni je vděčná. „Je to sice někdy honička, dost se s věcmi nadřeme, ale máme tu celkem dobrou partu, tak to jde. A taky to není napořád," dodala s úsměvem.

Pravdou je, že krátkodobé letní brigády vyhledávají nejčastěji studenti. A to hlavně prostřednictvím internetu. Ptají se však také svých známých nebo sami chodí po firmách a nabízejí výpomoc. Vedle nich si některé sezonní práce oblíbily třeba i matky na mateřské dovolené. Během prázdnin mohou totiž své malé ratolesti na pár hodin svěřit kupříkladu starším sourozencům.

„Trhání ovoce mě baví, jsem ráda, že si sem můžu na chvíli od rodiny odskočit a trochu si i od dětí odpočinout. Nějaké ty čerstvé třešně, rybíz nebo maliny domů i přinesu, tak vlastně spojuju příjemné s užitečným. Navíc jsem na čerstvém vzduchu, takže super. Jen kdyby to sluníčko tolik nepralo," svěřila se o víkendu paní Alena Č., kterou jsme zastihli na brigádě v jednom soukromém sadu u České Skalice.

ROZNÁŠKA LETÁKŮ

Tři sourozenci z Náchoda, kteří nyní úspěšně zakončili základní školu a po prázdninách je už čeká studium střední školy, si zase přivydělávají roznáškou letáků.

„Moc to sice nenese, ale každá koruna dobrá. A zas tak namáhavé to taky není," komentovala trojčata svou celoroční brigádu.