Autorem razítka je opět grafik Zdeněk Halíř z Náchoda, který ho každoročně vylepšuje. Kulaté razítko se prý zlepšilo vizuálně a také po praktické stránce, protože původní bylo dost velké a na pohlednicích zabíralo hodně místa.

Jak nápad vznikl, prozradil sám iniciátor, a zároveň provozovatel Jiráskovy chaty. „Inspiroval jsem se už existující Ježíškovou poštovnou na Božím Daru," prozradil Štěpánek.

Schránka má zviditelnit chatu

Dalším cílem, jak uvádí Vladimír Štěpánek, bylo Jiráskovu turistickou chatu, která je zajímavou historickou stavbou z období první republiky od architekta Dušana Jurkoviče, něčím ozvláštnit, zviditelnit a přilákat nové turisty.

To se podařilo a odeslání přáníčka s unikátním razítkem využívá každoročně okolo pětistovky lidí a každoročně prý jejich počet stále narůstá.

Princip fungování Novoroční poštovny je jednoduchý. Kdo má zájem, pošle v obálce ofrankované pohledy. Na chatě je opatří novoročním razítkem a pošlou je dále určeným adresátům.

Další variantou je, že si lidé mohou přinést pohlednice sami a vložit je přímo na chatě do schránky. Tyto pohledy jsou rovněž orazítkovány a poslány dál k adresátům.

Zájem je velký a stále narůstá

„Těší nás, že zájem o razítko je celkem velký, i když s Božím Darem se srovnávat nemůžeme. Největší nárůst jsme zaznamenali v druhém roce funfování této služby a od té doby se celkem ustálil. Chodí k nám pohledy nejen z okolí, ale i vzdálenějších míst. Nejvíce jich dostáváme každoročně těsně před Vánocemi. Většinou bývá v jedné obálce i více pohlednic," říká Vladimír Štěpánek. Šance na odeslání přáníčka s unikátním razítkem je ještě do konce ledna.

A proč zrovna přání posílat z Jiráskovy turistické chaty?

„Chata stojí nedaleko vesnice Dobrošov, kde panují legendy, že tam žil vladyka jménem Dobroš, a tak bereme, že z Dobrošova by měly odcházet jen samé dobré zprávy," vysvětlil Vladimír Štěpánek.