V zařízení Českého svazu ochránců přírody Jaro Jaroměř přivítal a provedl zákonodárce šéf stanice David Číp. Připomněl, že v současné době představuje národní síť záchranných stanic jeden z nejlepších systémů svého druhu v Evropě. Srovnatelnou kvalitu lze nalézt snad jen ve Velké Británii. Poslance David Číp během exkurze seznámil se smyslem a náplní práce jaroměřské stanice i širším záběrem činnosti jaroměřské organizace ČSOP.

„Jsem rád, že po těžkých začátcích se podařilo českou síť záchranných stanic stabilizovat a finančně zajistit. Pracovníci center jsou nyní do značné míry osvobozeni od potřeby trávit významnou část svého času zajišťováním prostředků a mohou se věnovat naplňování poslání těchto zařízení. Tím není jenom péče o nějak hendikepované živočichy, jejich návrat do přírody, je-li možný, ale také poskytování rad široké veřejnosti a environmentální osvěta" uvedl předseda výboru pro životní prostředí Robin Böhnisch, královéhradecký poslanec. A doplnil: „Velmi si cením práce lidí v záchranných stanicích. Taková zařízení nejsou nejen ve světě, ale ani v Evropě úplnou samozřejmostí. My v Česku si už přitom neumíme náš širší systém ochrany přírody bez jejich činnosti představit."

Parlamentní výbor pro životní prostředí jednal už ve středu v ZOO Safari ve Dvoře Králové nad Labem o problematice financování zahrad i mezinárodní spolupráci v ochraně ohrožených druhů zvířat. Ve čtvrtek potom poslanci na Správě Krkonošského národního parku ve Vrchlabí projednávali připravovanou novelu zákona o ochraně přírody a krajiny.

(bed, pr)