Šestičlenný přípravný výbor se ve čtvrtek vpodvečer sešel s občany v klubovně zahrádkářů, aby představil své aktuální poslání včetně programu. Nyní požádá ministerstvo vnitra o registraci a pokud bude sdružení vyhověno, mohlo by zhruba za čtrnáct dní zahájit činnost.


„V první řadě budeme kontaktovat Ředitelství silnic a dálnic a majitele sběrných surovin, abychom je přiměli k dohodě, která by vyústila v dokončení stavby silničního obchvatu města,“ prohlásil člen přípravného výboru sdružení Jiří Zvára. Sdružení chce také spolupracovat s vedením města, kontaktovat odbor dopravy v Náchodě. Ten se nyní zabývá vyvlastňovacím procesem vztahujícím se ke sběrně surovin, která stojí v trase nedokončeného obchvatu. „V nejkritičtějších dnech a hodinách hodláme vyvolat na dopravně přetížených místech měření rychlosti, hluku, emisí a imisních limitů. Pokud budou překročeny, obrátíme se na kompetentní orgány, aby sjednaly nápravu. Požadovat budeme i průběžnou údržbu průtahové komunikace,“ nastínil Zvára program sdružení.


Opravy komunikací jsou jednou z priorit. „Opravy komunikací jsou nedostatečné a po této zimě se jejich stav ještě zhorší,“ uvedl další člen přípravného výboru sdružení Jaroslav Andres. Špatný povrch silnice na tříde T. G. M. totiž způsobuje nejen hluk, ale i značné otřesy. „Těmi otřesy nám praskají baráky. Navíc nemůžeme větrat kvůli prachu a hluku,“ nechal se slyšet jeden z účastníků schůze. Jedna z občanek města dokonce prohlásila, že maminky mají strach posílat děti do školy, které musejí překonávat dopravně frekventovaný průtah. Ve věci dostavby obchvatu interpeloval na úrovni krajského zastupitelstva jeho člen Jaroslav Ošťádal, který do měsíce dostane písemné vyrozumění, jak se situace bude řešit. V této souvislosti vyzval občany, aby se svými názory vystoupili na zasedáních zastupitelstva města Česká Skalice. „Volili jste zastupitele a já se ptám, kde jsou?“ podivoval se nad jejich neúčastí při schůzi.


Vyústěním schůze nového občanského sdružení Za obchvat České Skalice bylo předání podpisových archů přítomným občanů, z nichž mnozí se k této iniciativě připojili. Sdružení chce archy umístit na některých místech ve městě, aby se připojili i občané, kteří nebydlí v blízkosti páteřní komunikace. „Pokud budeme mít více členů, náš hlas bude mít při jednáních větší váhu,“ domnívá se Jaroslav Andres.