Pokoušel se na ni zavolat, aby se ujistil, zda je žena v pořádku. Ta však na jeho volání nereagovala. „V ten moment mi došlo, že jí musím pomoct,“ vybavuje si okamžiky z posledního týdne školního roku mladý dobrovolný hasič. Za svůj čin získal tento týden od České pojišťovny titul Mladý hrdina.

V ten moment duchapřítomný mladík zahodil batoh, na mobilu začal vytáčet 155 a skočil do potoka. „Začala se mi vybavovat všechna školení od hasičů. Hodně mi to pomohlo, byl jsem klidný a věděl jsem, co bych měl udělat,“ vzpomíná mladý zachránce.

Tomáš pro ženu skočil z dvoumetrové výšky do betonového koryta regulujícího tok. Sám měl sníženou pohyblivost, protože měl na ruce sádru. I tak se mu ale podařilo seniorku vytáhnout na břeh, kde zahájil resuscitaci. Podle pokynů dispečera záchranné služby poté uložil ženu do stabilizované polohy a pak s ní čekal na příjezd profesionálů.

Pomoc přijela po deseti minutách. Hasiči ženu, která byla ve studené vodě několik hodin a jejíž tělesná teplota klesla na 26 stupňů Celsia, vytáhli na břeh. Zasahující zdravotníci pacientku uvedli do umělého spánku, zajistili jí dýchací cesty a zahájili ohřev pomocí chemických vyvíječů tepla.

Tomáš spolu s oceněním dostal i věcný dar a Sboru dobrovolných hasičů Radešov, jehož je nový Mladý hrdina členem, věnovala Česká pojišťovna finanční dar ve výši 15 tisíc korun na podporu dalších aktivit.

„Chtěl bych vyzvednout rozhodnost a duchapřítomnost Tomáše, který se svým skutkem podílel na záchraně lidského života. Myslím si, že my od policie víme, o čem hovoříme, protože se s těmito stránkami lidského bytí setkáváme poměrně často. Lidská lhostejnost je bohužel na denním pořádku a takových skutků, který předvedl Tomáš, moc není,“ poděkoval mladému zachránci vedoucí územního odboru Náchod Radek Bohuslav.

Projekt Mladý hrdina odstartovala Česká pojišťovna v září 2017. Jeho cílem je oceňovat výjimečné činy dětí a mladých lidí (do 18 let) a nacházet tak příběhy, které mohou inspirovat jejich vrstevníky. Nemusí se jednat o záchranu života, ale i o dobrý skutek, dlouhodobou uvědomělou dobrovolnickou aktivitu či jinou činnost. Oceněný Mladý hrdina získá věcnou cenu a instituce či organizace, se kterou je činnost hrdiny svázána, obdrží od nadace České pojišťovny finanční dar. První titul získala pětice chlapců z Dětského domova v Krompachu a Tomáš Jirman se stal prvním oceněným Východočechem.