Náročná rekonstrukce hlavní dopravní tepny, silnice 1/33 vedoucí Náchodem, sebou přináší také zvýšený provoz a řadu nebezpečných situací na silnicích, kudy jsou objízdné trasy vedeny.

Policisté proto po dvou týdnech bilancovali dopravní opatření a chování řidičů. Výsledkem byla tisícovka změřených kamionů, z nichž jen dva překročily rychlost, a tři malé nehody.

Oba kamiony překročily nejvyšší povolenou rychlost, která jen nepatrně přesáhla o více než 10 km/h. Řidiči tak z prohřešku vyvázli jen s pokutou.

Většími provinilci, kteří překračují nejvyšší povolenou rychlost, jsou řidiči osobních vozidel.

„Na objízdných trasách policisté řešili ve druhém týdnu uzavírky tři dopravní nehody. Dvakrát řidiči narazili do zadní části před sebou jedoucího vozidla a jedenkrát couvající nákladní vůz urazil závoru na železničním přejezdu. Žádná z nehod neměla vážný následek," informovala policejní mluvčí Eva Prachařová.

Dopravní policisté monitorují silnice na objízdné trase Náchod Horní Radechová Červený Kostelec i na trase se zvýšeným provozem Červený Kostelec Žernov Česká Skalice v denních i nočních hodinách. Zvýšený dohled je také zaměřen do ulic Kpt. Jaroše a Polská, kde v součinnosti s náchodskou městskou policií číhají na řidiče nerespektující zákazovou značku pro příliš těžká vozidla neb soupravy.

Dalším opatřením, které policie udělala pro větší bezpečnost účastníků silničního provozu, je snížení rychlosti jízdy v některých úsecích.

V současné době se ještě řeší, zda bude zamezen průjezd nákladních vozidel přes obce Žernov a Červená Hora. Záleží na vyjádření vlastníka pozemní komunikace k parametrům a možnému poškození pramenícímu z nadměrné zátěže projíždějících vozidel.