Po necelých dvou měsících, kdy se pracovalo na kompletní rekonstrukci prameníku a jeho okolí, se konzumenti oblíbené hronovské minerálky dočkají jejího opětovného zprovoznění. Zítra v 16.00 hodin budou v parku slavnostně uvedena do provozu nově instalovaná pítka. V příjemném a kulturnějším prostředí se tak bude možné opět napít a načepovat si osvěžující minerálku z obnoveného vrtu.

„Práce na rekonstrukci probíhaly podle harmonogramu a s vypětím všech sil se podařilo všechny termíny dodržet. Přebudování prameníku minerální vody stálo okolo osmi set tisíc korun a snad se nová podoba bude veřejnosti líbit. Je to investice zase na několik desítek let do budoucna," uvedla Tereza Kholová z hronovského městského úřadu.

Minerálka je oblíbená nejen místními, kteří si ji nosí v lahvích i domů, ale také turisty či konzumenty, kteří si pro ni jezdí. „Vždy, když jedu okolo na kole, tak se tam stavuji na osvěžení. Libí se mi, že tam nebývá fronta na čepování jako tomu je například u prameníku Idy v Bělovsi," řekl cyklista Michal Jelínek.

Pramen železité vody vyvěral na břehu Metuje od nepaměti. Na místě vývěru si dokonce otec Aloise Jiráska zřídil malé lázničky, ty však během 1. světové války zanikly. V roce 1943 byly navrtány dva prameny minerální vody Hronovka a Regnerka. Zamýšlené minerální lázně ale nevznikly. Nad prameny vyrostly v roce 1946 dva kiosky a prameník byl umístěn do kruhové betonové kašny. V roce 1977 doznal změn, postavila se masivní pískovcová zeď, do které byla umístěna pítka.

Pití hronovské minerálky se doporučuje třeba při počátečním stádiu sklerózy, vysokém krevním tlaku či vyčerpanosti.