Většina juniorských plachtařů je ale na letišti už týden. Mistrovství republiky totiž předcházelo soustředění mládeže do pětadvaceti let.

„Projekt podpory juniorů se letos pořádá už čtvrtým rokem a je rozdělen na dvě soustředění v roce. Jedno je v České republice a druhé na Slovensku. Rozdělené to je kvůli odlišným letovým podmínkám a účastníkům to nabídne porovnání létání v různém terénu. Slovensko nabízí například létání ve vyšších horách. Od loňské sezóny se rozhodlo spojit soustředění s mistrovstvím juniorů," řekl ředitel projektu a instruktor Miloslav Fišer z aeroklubu Hodkovice nad Mohelkou.

Soustředění není jen létání, ale i teorie

Soustředění se zaměřuje nejen na létání, ale také na teoretické přednášky, což při soutěži už možné není. Dělají se podrobné rozbory letů a hledají se chyby. Hodně času je zaměřeno také na bezpečnost. Základy létání se učí každý začínající pilot v domovském aeroklubu a na soustředění si své poznatky dále rozšiřuje a rozvíjí se.

„V aeroklubech se nevěnují začátečníkům tak, jak by bylo potřeba. K dispozici máme dvoumístný výkonný kluzák, se kterým se létá s největšími začátečníky. Jsou vyhlašovány i tratě, které se po doletu rozebírají. Pro slabší to je motivace vyrovnat se zkušenějším a silnějším. Zkušenější zase mají možnost zatrénovat si v místech, kde se budou konat závody. Vše je vedeno formou školy," informoval Miloslav Fišer.

Piloti jsou rozděleni do dvou skupin. V té první jsou úplní začátečníci, kteří mají nalétáno hodně málo. Druhou skupinu tvoří už zkušení piloti.

Létá se podle soutěžních pravidel

„Máme pro ně připravené disciplíny, které jsou formou závodů a podle pravidel. Je jasné, že začátečníci s tím mají problémy a učí se. Podporou pro ně je, že tady jsou i zkušení závodníci a mají se tak od koho učit. První disciplína se letěla na 187 km, pro začátečníky byla trať 101 km. Ve slabší skupině je osm pilotů. S nimi letí ve skupině vždy instruktor, který jim ukazuje, jak mají letět a jakou používat taktiku, aby disciplínu dolétli. Silnější skupina je pro ně motivací, se kterou se snaží vyrovnat a to je nutí k lepším výkonům. Na druhou disciplínu bylo výborné počasí, tak lepší skupina měla trať 325 km a z dvaceti se na domovské letiště nevrátil pouze jeden. Ve slabší skupině dolétlo všech osm pilotů. Počasí ale nepřálo stále, a tak se volný čas využil k přednáškám, kde se dopodrobna rozebíraly jednotlivé lety. Dozvědí se také vše okolo sportovních procedur. To není na škodu ani pro zkušené, kteří si to oživí," informoval sportovní komisař Antonín Teichman.

Soustředění bude zakončeno dnes v podvečer a plynule ho vystřídají ostré závody.Plachtařské mistrovství České republiky juniorů a akademiků 2014 je nejvyšší závod juniorské kategorie, který určí vítěze v juniorské kategorii a akademické kategorii, kterou tvoří studenti vysokých a středních škol. Aby mohl být vyhlášen mistr republiky, tak je potřebné během dvoutýdenních závodů odlétnout minimálně čtyři platné disciplíny. Ve startovním poli budou samí zkušení piloti a piloti z reprezentačního týmu ČR.

Závody nabídnou atraktivní podívanou

Pro veřejnost bude atraktivní především zvýšená aktivita na letišti. Zajímavá podívaná bude samozřejmě v době vzletu, který se bude konat podle povětrnostních podmínek od zhruba jedenácti hodin. Koukat se bude na co i v době příletů, což je tak kolem šestnácté hodiny.

„Pokud budou přát příznivé klimatické podmínky vhodné k létání a s dobrou termikou, tak se budou létat dlouhé tratě. Startovat se bude s ohledem na vývoj počasí a to nejdříve v 11.00 hodin, ale čas bude možné posunout i na pozdější termín," informoval Antonín Teichman.

Aktuality nabídnou webové stránky

Aktuální informace o dění na letišti a dobách startu budou pro zájemce přístupné na webových stránkách klubu.

„Pro opravdové fandy letectví, kteří budou chtít sledovat, jak se jednotlivým pilotům vede na trase, tak bude v sedmi letadlech umístěn GPS tracking, který umožní on line přenos do počítače. S několika minutovým zpožděním tak bude možné sledovat, kde se jednotliví závodníci právě nacházejí," dodal Teichman.

V závěrečném vyhodnocení se budou vyhlašovat výsledky v juniorech, akademicích a ženách, kterých je přihlášených šest.