Mladý grafik nemá vzdělání v oboru. Studoval pedagogickou školu a praxi v grafice získal přímo ve firmách. Začínal mimo jiné u Tomáše Brýdla ve Story Design.

Tomáš Pakosta už od malička stále něco kreslil. Malůvkami plnil hlavně školní sešity místo poznámek z výkladu učitelů. „Vystudoval jsem pedagogickou školu a potom jsem pokračoval na vysoké v Olomouci. Tu jsem ale nedokončil. Napadlo mě, že by mě bavilo dělat knížky. Nastoupil jsem do DTP studia a později do Story,“ říká grafik.

Po jedenácti letech ze společnosti odešel a nyní pracuje už dva roky ve vlastním studiu. K soutěži o logo pro předsednictví se dostal vloni v létě náhodou. „Táta mi k tomu poslal nějaké informace. Sám jsem to rozhodně nevyhledával. O jednom víkendu jsem měl čas, tak jsem si sedl a logo vymyslel. Jde o princip založený na kódech. Každý stát má nějaký mezinárodní kód. Ten jsem spojil s barvou vlajky. Není to jen obrázek, ale funkční systém,“ vysvětluje Tomáš Pakosta. Vítězství nečekal, ale tušil, že logo je podařené. Letos v únoru se dozvěděl, že odborná porota vybrala jeho návrh. Logo bylo slavnostně odhaleno 12. listopadu v Praze.

Člověk si to ani neuvědomuje, ale s nápady Tomáše Pakosty se setkává v Litomyšli téměř na každém kroku. Je autorem mimo jiné loga pro Českomoravské pomezí, čajovnu v muzeu, Garáž bar galerie nebo na propagační materiály cyklobusu. Z jeho studia pocházejí také plakáty na výstavy a plesy v regionu. Nyní pracuje na velkém projektu mluvících panelů pro dvanáct měst UNESCO.