„Chápeme, že je pro chovatele těžké vidět svá zvířata napadená velkou šelmou. Rozumíme tomu, že zavádění ochranných opatření je pro mnohé komplikací. Právě proto lze proplácet až 100 % nákladů na zabezpečení stád z Operačního programu Životní prostředí. Doufáme, že stoprocentní podpora bude pro chovatele motivací, aby si svá stáda aktivně zabezpečovali. Zkušenosti z Německa ukazují, že správně nainstalovaný a udržovaný ohradník zajistí až 80% ochranu před útokem vlka, společně s pasteveckým psem lze docílit až 95% ochrany,“ tvrdí František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Program péče o vlka obecného se soustředí na to, jak mají chovatelé hospodářských zvířat svá stáda chránit a s jakou pomocí státu, mohou počítat. „Škody způsobené velkými šelmami operativně řešíme. Naši pracovníci je přímo na místě posuzují, aby měl majitel nárok na náhradu škody. S chovateli jednáme, vysvětlujeme jim, jak stáda zabezpečit,“ dodává Hana Heinzelová ze Správy CHKO Broumovsko.

Následky ranního vlčího útoku ve Vernéřovicích na Broumovsku.
FOTO: Vlčí výstraha: nezahrávejte si s námi. Den po soudu tesáky opět úřadovaly

Vlkům se na Broumovsku a přilehlém okolí k nelibosti chovatelů ovcí dlouhodobě daří. To potvrzují fotopasti, které zaznamenaly dva nové vlčí přírůstky ve Vraních horách. V tomto lesnatém pohoří, ležícím podél česko-polských hranic západně od CHKO Broumovsko, potvrdili dobrovolníci Vlčích hlídek. „Narození vlčat čtvrtým rokem po sobě ukazuje, že vlk je schopný se dobře přizpůsobit i k životu v člověkem relativně hustě obydlené krajině. Přestože vlků každoročně v širší oblasti přibývá, nelze říci, že by stejným tempem rostl i počet útoků. Naopak registrujeme méně hlášených napadených hospodářských zvířat. Doufáme, že stoprocentní podpora na zabezpečení stád bude motivací i pro další chovatele, aby svá stáda aktivně zajistili,“ věří zoolog Správy CHKO Broumovsko Petr Kafka.

Nejvíce vlků zoologové zaznamenali naposledy v prosinci 2018. Na záběrech se vyskytovalo sedm jedinců, včetně tří odrostlých mláďat.

JIRÁSKOVA CHATA podle Dušana Jurkoviče.
Jiráskově chatě pomůže sbírka. Jako před sto lety

Jiří Řezník