Nejsnadněji se rozhodovala kategorie o největší dýni, protože byla snadno změřitelná vítězem se stal exemplář pěstitelky Lenky Henclové (podrobnosti na jiném místě strany).

Za největší krasavici byl zvolen výpěstek Lenky Wimmerové. „Je to muškátová odrůda Trombolíno, je velmi chutná, skladovatelná středně dlouho a milují ji Italové. Dobrá je upečená a smíchaná s rýží," popsala užitkovost vítězky.

To druhá v pořadí (shodou okolností také ze zahrádky Lenky Wimmerové) byla spíš příbuzná okurky. „Když vyschne a zůstanou v ní semínka, tak se z ní stane taková chrastící rumba koule," dodala Wimmerová.

Na bronzovém balíku slámy, ze kterých bylo postaveny stupně vítězů, skončila tzv. buráková dýně Dany Černotové.

MEZI DEZERTY BYLO TĚŽKÉ ROZHODOVÁNÍ

O ocenění pro nejlepší dýňový zákusek usilovalo celkem 18 druhů. Rozhodování tříčlenné poroty nebylo ale vůbec snadné. „Posuzovali jsme chuťový aspekt, estetický, konzistenci, kvalitu těsta a celkový dojem. Hodnotili jsme známkou od jedné do pěti a ta kvalita byla na vysoce delikátní úrovni," gurmánsky konstatoval člen poroty Petr Bergmann. „Ve většině případů byla dýně zakomponována do těsta, ale v několika případech se objevila v krému nebo jako ozdobný prvek," doplnil Bergmann, že dezerty byly opravdu velmi pestré z těch 18 se nesetkaly ani dva, které by si byly podobné.

Pěstitelka největší dýně Lenka Henclová prozrazuje:

„Příští rok chci vyzkoušet maxi dýni."

Vítězkou změřitelné kategorie se stala Lenka Henclová, která do soutěže přihlásila dýni obrovskou. Ta při vážení měla bezmála 30 kilogramů přesně 29,54 kg.

Jaké máte zkušenosti s pěstováním dýní?
Zkušenosti nemám absolutně žádné. Byla to moje první dýně a pustili jsme se do toho ze zvědavosti. Ani jsem ji nepěstovala ze semínka ale koupila jsem si sazenici.

Věnovala jste jí nějakou speciální péči, že dorostla do vítězného rozměru?
Žádnou zvláštní péči neměla, rostla na záhonu místo jahod. Dopřávala jsem jí jen běžnou zálivku, a i na tu jsem občas zapomněla. Opravdu žádnou zvláštní péči neměla.

Jak dlouho roste než dosáhne vítězných rozměrů?
Rostla docela rychle nebyly to zdaleka ani tři měsíce. Když už dorůstala, tak jsme ji každý tři, čtyři dny chodili měřit metrem, abychom věděli, jestli ještě získává na velikosti. Při posledním měření měla po obvodu 123 centimetrů. Sklízeli jsme ji koncem léta a jen jsem se bála, aby vydržela až do dýňových slavností.

Jaký osud ji čeká?
Syn má v plánu jí vydlabat. Uvidíme jaká bude. Vnitřek asi nebude moc k využití tyhle velké dýně jsou plné semínek a duté, takže na vaření to asi moc nebude.

Tato akce má v podtitulu název dýně pro vaše tchýně…
Máme opravdu malé auto a tchyně by se vedle dýně už nevešla.

Chystáte se i příští rok na Dýňovou slavnost?
Určitě. Jednou z cen byly i semínka maxi dýně, a jak tady píšou, můžeme se dostat až na 400 kilogramů. Takže vyzkoušíme.

Vítězným dezertem se stala Podzimní láska

 Vítězkou v soutěži dýňových dezertů se stala Markéta Hanušová, jejíž dezert nazvaný Podzimní láska vyzdvihla porota na nejvyšší piedestal.

„Dávala jsem tam domácí dýňové piškoty, domácí pyré, pečené oříšky, kandovanou dýní a mascarpone s tvarohem. Přišlo mi to komplikované na pojmenování a protože mám strašně ráda podzim, tak jsem si vymyslela takovýto název," prozrazuje, jak přišel k pojmenování nepečený dort.

„Zkušenosti s dýní mám druhým rokem. Poprvé jsem to zkusila před loňským ročníkem slavností. Dýně mě začala bavit, na internetu mě zaujaly domácí dýňové piškoty, takže pak jsem řešila co s nimi udělám. A vyřešila jsem je do dortu," dodala vítězka.