Tolik podpisů totiž nasbírali odpůrci stavby supermarketu na místě Tepny a organizátoři petice za konání místního referenda, které požadují spojit s podzimními komunálními volbami do městského zastupitelstva. Petici s podpisovými archy odevzdali v pondělí na náchodský městský úřad.

„Celkově máme 1941 podpisů. Podle předběžných odhadů, které jsme si dělali, by mělo být právoplatných podpisů kolem 1730 až 1750. Tím pádem pořád máme 80 rezervu. Snažili jsme se to kontrolovat poměrně přesně a pečlivě a podpisy, které z nějakého důvodu vypadaly sporně nebo podezřele, vyřazovat. Doufáme, že by těch platných měl být dostatečný počet k těm 1649, kolik jich má být," uvedl ještě na chodbě úřadu Michal Kudrnáč za organizátory petice.

„Mohu potvrdit, že zástupci přípravného výboru podali v pondělí dopoledne Městskému úřadu v Náchodě návrh na konání místního referenda v této věci. Pondělním dnem tak začala běžet patnáctidenní lhůta na posouzení předloženého návrhu, jehož přílohou jsou i petiční archy s podpisy," uvedla mluvčí náchodské radnice Nina Adlof.

Petiční výbor v petici za vyhlášení referenda stanovil dvě otázky. První z nich se má ptát obyvatel, zda souhlasí, aby město v areálu bývalé Tepny odkoupilo všechny pozemky, a to maximálně za cenu v místě a čase obvyklou s tím, že tuto cenu stanoví nezávislý certifikovaný odhadce, na kterém se shodne prodávající i kupující strana. Druhá otázka zní, zda lidé souhlasí, aby město trvalo v územním řízení na dodržení stávajícího územního plánu.

Záleží na majiteli

„První otázka se týká nesouladu toho projektu s územním plánem a druhá se týká případného odkupu celého areálu do vlastnictví města. Samozřejmě tím, že ten majetek je v soukromých rukou, tak ani to referendum nemůže o tom rozhodnout úplně jednoznačně, konečné slovo bude mít ten majitel těch pozemků. Ta otázka je navržena tak, v případně, že ten majitel v ceně místě a čase obvyklou bude chtít ten pozemek prodat, aby město bylo k tomu účelu zavázáno. Je tam důležitá ta právní formulace v místě a čase obvyklé tak, aby to město muselo odkupovat za nějakých nepřijatelných podmínek, ale za cenu pro obě strany přijatelnou," uvedl Kudrnáč. Dodal: „Víme, že ani to referendum nemůže tu věc stoprocentně rozhodnout, ale může to posunout ve prospěch toho, aby na tom místě vzniklo něco smysluplného a normálního."

Pokud úřady uznají, že otázky požadované pro vypsání referenda jsou zákonné a pokud dojde k jeho vyhlášení, pak referendum by bylo platné, pokud by se hlasování zúčastnilo alespoň 35 procent oprávněných voličů, v případě Náchoda tedy 5774 lidí. Výsledek by byl pro město závazný v případě, hlasuje-li pro rozhodnutí nadpoloviční většina zúčastněných voličů a alespoň 25 procent oprávněných voličů, kteří jsou zapsáni ve volebních seznamech.

Konání referenda by si však vyžádalo také velké náklady navíc. Podle sdělení městského úřadu nemůže být součástí přímo komunálních voleb, ale bylo by zapotřebí zřídit další volební komise mimo volební místnosti komunálních voleb. Nutné by bylo také zajištění tiskovin a dalších materiálů. Odhad nákladů je přes 400 tisíc.

Daniela Erychlebová
Pavel Bednář