Před časem se do nepříjemné situace dostali i na Vysoké Srbské na Náchodsku, kdy ukončil svou činnost provozovatel hospody a o pár měsíců později ho následoval nájemce obchůdku. „Hospoda Na kopci se zavřela posledního srpna loňského roku. Bývalý hostinský odešel do jiného zařízení," říká starosta obce Josef Klučka. Nemilé situace ale na radnici pružně k tomu, že se pustili do kompletní rekonstrukce třípokojového bytu, který k hospodě patří. Před časem byla rekonstrukce bytu úspěšně dokončena a obec vyhlásila konkurs na nového nájemce. Šla na to od lesa – za pronájem obecního hostince nechtějí ani korunu„Rázem se našlo několik zájemců, kteří by chtěli restauraci provozovat. Ze tří uchazečů jsme nakonec vybrali Adélu Holasovou – je mladá a v oboru pracuje od vyučení," říká Josef Klučka, který věří, že s výběrem udělali dobře. „Jak viděla náš kraj, tak prohlásila, že to okamžitě bere, a že ji odsud už nikdo nedostane," potěšilo starostu.

„Dozvěděla jsem se o tom od kamarádky, která sem ráda chodila. Protože ví, že se v pohostinství pohybují odjakživa, tak mi o tom pověděla. V pohostinství dělal už můj děda, maminka taky, a já v tom pokračuji. Byl to vždycky můj sen mít něco svého a být sám sobě svým pánem," usmívá se 32letá Adéla Holasová, která se do Vysoké Srbské přistěhovala i se svým přítelem, který je kuchař. Nezastírá, že velkou roli v jejím rozhodování hrály právě i dané podmínky. „Říkala jsem si, že co lepšího se mi v životě může naskytnout než právě takováhle nabídka."

V pátek, 5.5. v 5 hodin odpoledne Adéla Holasová slavnostně přestřihla pásku a Hospoda Na kopci po osmi měsících opět ožila. „Je to paráda, od té doby se dveře do výčepu netrhnou," pochvaluje si z trochou nadsázky starosta Josef Klučka rozjezd pohostinství.

PO HOSPODĚ SE UŽ ZÍTRA ROZJEDE I OBCHOD

Tento týden si ve Vysoké Srbské budou moci odmazat i druhý úkol. Jak dále starosta uvedl, tak obec potkalo druhé štěstí v tom, že se našel i nový podnikatel pro nedávno uzavřenou prodejnu s potravinami. Jeho předchůdce ukončil provoz obchodu posledního března, během dubna zde obec na své náklady vymalovala a udělala nezbytné úpravy.

„Oslovil jsem vietnamské podnikatele, kteří mají obchod nedaleko odsud v Hronově, zdali by nechtěli také provozovat ten náš. Teď tam ještě dodělávají regály, navážejí zboží a už zítra budou otevírat," těší starostu.

MAJÍ SMLOUVU O VÝPŮJČCE, NÁJEM NEPLATÍ

S oběma novými nájemci byly na základě rozhodnutí obecního zastupitelstva uzavřené řádné smlouvy. „Jedná se o smlouvu o výpůjčce, což znamená, že jak za hospodu tak za obchod nebudeme chtít žádné peníze. Budou si hradit pouze provozní náklady. Doufám, že se jim bude dařit. Bylo by škoda, kdyby to tu zaniklo," našli ve Vysoké Srbské odvážný recept, který by starosta Josef Klučka doporučil i jiným svým kolegům-starostům, kteří řeší podobné problémy. „Nájem v tomto případě nic neřeší. Nemá cenu se chrtit pro pár tisícovek, které by přišly do rozpočtu. Důležité je vyjít lidem vstříc, aby byli spokojeni," má jasno Josef Klučka.

JEŠTĚ PŘED TÝDNEM byly v Hospodě Na kopci židle tzv. na ježka. Při páteční otevíračce to už uvnitř hučelo jako v úle.Zdroj: DENÍK/Jiří Špreňar