V Červeném Kostelci sice malé infocentrum funguje, a to v Domku Boženy Němcové. Jeho provoz je ale pouze od května do září, což by se snad v budoucnu mohlo změnit.

Upravit prostory

„Situací jsem se již začal zabývat. Čekal jsem, že vše půjde rychleji. Zřízení takového střediska, které tu chybí, bude dost finančně náročné. Mělo by se totiž zachovat v centru města, a proto by nejspíš muselo dojít k rekonstrukci prostor Domku Boženy Němcové,“ sdělil Josef Vlček.
Ten by chtěl v září celou záležitost projednat na kulturní komisi a poté v Radě města. Jeho letošním cílem je, aby se do rozpočtu města příštího roku prosadily nějaké finance na úpravy domku, díky nimž by mohl být celoroční provoz realizovatelný.


Poté by se ale opět musela řešit otázka financí, protože plně hradit fungování střediska z rozpočtu města či Městského kulturního střediska by bylo nepřijatelné. „Centrum by si mohla vzít na starosti třeba nějaká cestovní kancelář nebo někdo jiný, kdo má vztah k turismu. Tito lidé by v nových prostorách provozovali své věci a zároveň by poskytovali služby turistům,“ přemýšlí do budoucna Josef Vlček, který by kromě celoročního provozu rád zlepšil a rozšířil i služby pro turisty.

Lepší služby

Kromě propagačních materiálů by prý centrum mohlo nabízet třeba prodej upomínkových předmětů, vstupenky jak do červenokosteleckého divadla, tak třeba i pro zájedy na představení do Prahy a podobně.


„Celoroční provoz by se pro zdejší infostředisko určitě hodil. Jsou i menší města, kde tato zařízení fungují po celý rok,“ myslí si Lucie Zienertová, která nyní v červenokosteleckém informačním centru pracuje. Podobného názoru je i místostarosta města Karel Cejnar. „Tuto myšlenku bych určitě podporoval. Musíme ale najít nějaký způsob financování, aby na tom město neprodělávalo,“ je si vědom Cejnar.

Anketu k tomuto tématu si můžete přečíst zde