Ne zcela vyjasněné pozemkové vztahy, pozdržení územního rozhodnutí i stavebního povolení včetně výhrad Agentury ochrany přírody jsou příčinou toho, že práce budou zahájeny nejdříve v příštím, ale spíše až v dalším kalendářním roce. „Náš městys má velmi špatné zkušenosti s velkou vodou. Proto jsou protipovodňová opatření nejen naší prioritou, ale i investora, kterým je Povodí Labe,“ řekl nám včera starosta Josef Král.


V této souvislosti byl již vypracován projekt, který zahrnuje úpravu řečiště, zkapacitnění toku, úpravu a vyčištění dna kvůli průtoku řeky Metuje, výstavbu nového mostu a vybudování tak zvaného průlehu, kterým by velká voda mohla odtékat do luk a předešlo by se tak škodám na majetku. „Všichni mají ještě v živé paměti záplavy z jara roku 2006. Domnívám se, že je nutné co nejrychleji protipovodňová opatření realizovat,“ uvedl starosta, který připomenul, že o tom byli informováni občané, kteří se v polovině tohoto měsíce zúčastnili zasedání zastupitelstva.


Celá velkopoříčská investice dosáhne výše 62 milionů korun a patří mezi sedmnáct priorit společnosti Povodí Labe. „My se na tom samozřejmě budeme také podílet výkupem potřebných pozemků. Někteří obyvatelé nutnost opatření chápou, jiní méně. Dá se říci, že ve většině případů majitelé pozemků pochopili závažnost této akce a k vyřešení majetkoprávních vztahů se postavili čelem. Zatím jsme do toho investovali jeden milion a ještě jednou tolik do toho vložíme,“ doplnil starosta Král. který upozorňuje, že protipovodňová opatření na řece Metují ve Velkém Poříčí jsou ve veřejném zájmu.