„Ani nevím jak jsme na to přišli, prostě jsme se ráno sbalili a vyrazili jsme,“ říká dnes 69letý Jaroslav Přibyl, který se svým nevlastním bratrem Janem Farkašem po kuropění zvedali své oči ke hlavám Milenců. „Tehdy jsme byli docela dost ve formě, lezli jsme to bez jištění a za padesát minut jsme byli na místě, kde jsme růžovým latexem napsali ten nápis,“ vzpomíná po 49 letech.

Nápis byl samozřejmě trnem v oku tehdejších mocipánů. První pokus s jeho odstraněním se moc nevydařil. Přetřeli ho bílou barvou, ale už po několika dnech se růžově napsaný názor na invazi začal skrz bílou opět prosazovat. „Pak to přetřeli šedivou barvou, ale kdo o tom věděl tak to místo našel i pohledem ze zdola,“ říká Jaroslav Přibyl, který společně se svým bratrem udrželi tajemství autorství déle než dvacet let. „Přiznali jsme se až po roce 1989. Kdyby to prasklo dřív, tak by se nám komunisti asi postarali o erární ubytování,“ dodává s úsměvem Jaroslav Přibyl.

Před několika dny se na Milencích nápis objevil znovu. Ani teď se jeho autoři k činu nepřihlásili. Podle informací, které se Deníku podařilo získat, byl nápis proveden křídou. Po pár deštích by ho tedy měla smýt voda. „Na sociálních sítích to bylo napadeno jako vandalismus. Sice nevím kdo to napsal, ale bral jsem to jako připomínku toho půl století od invaze,“ říká Ondřej Krecbach.

Nápis na jednom z nejznámějších skalním útvaru zvaném Milenci v Adršpašských skalách.
Na Milencích někdo po půl století opět připomněl a odsoudil invazi

Pochopení pro podobné vzkazy rozhodně nemá horolezec a ochránce přírody Jiří Malík. „Myslím si, že to je úplně zbytečné. Příroda má zůstat čistá ve své podobě a ne aby byla místem na nějaká prohlášení,“ nelíbí se mu „remake“ původního nápisu.

Stejně tak nemůže s podobným zneužíváním přírody absolutně nesouhlasí Petr Kuna ze Správy CHKO Broumovsko. „Milenci jsou symbolem celého regionu, chceme ukazovat návštěvníkům přírodu čistou, žádné podobné vzkazy do ní nepatří,“ říká Kuna, který ve čtvrtek zkoumal nápis pomocí silného stativového dalekohledu. „Na 99% se zdá, že je to opravu napsané křídou, takže by ho časem měl smýt déšť,“ je rád, že tam nezůstane jako trvalá památka.

Vzhledem k tomu, že se nápis nachází na majetku podléhajícímu ochraně podle zvláštního předpisu, policisté začali prověřovat, kdy a kdo nápis na skálu umístil. Právní kvalifikace a výše způsobené škody zatím nebyla stanovena. 

Špital Art 2018
Umělecký Špitál Art si letos svým zaměřením a díly posvítil na odpady

Jiří Řezník