Jak auta na dírách a hrbolech poskakovala, řinčela jim okna, praskaly domy. Nyní si ale všichni oddechnou. Rozsáhlé půlroční opravy ulice skončí v pondělí a následně by se cesta měla opět otevřít pro běžný provoz.

„Termín ukončení prací bude přesně tak, jak bylo od počátku naplánováno, v pondělí 31. srpna, kdy bude zároveň spuštěn zkušební provoz," sdělil novoměstský starosta Petr Hable. V pondělí se také na silnici vypraví kontrola z Dopravního inspektorátu Policie ČR v Náchodě. Ta rozhodne o tom, zda bude následně zrekonstruovaný úsek možné zprovoznit pro běžný silniční provoz.

Ulice je od staré
málem k nepoznání

Rekonstrukce začala v půli března a došlo při ní k úplnému vybourání dosavadní vozovky. Následně se vystavěla cesta zcela nová. Ta je ale podstatně zúžená než jak tomu bylo u staré komunikace. Nově přibyly ostrůvky s přechody pro chodce či nájezdy na železniční most, který je taktéž zcela zrekonstruován.

Rekonstrukci vozovky a mostu hradil Královéhradecký kraj, který je také vlastníkem komunikace. Přišlo ho to na více než 35 milionů korun. Pozadu ale nezůstalo ani město. To v rámci kompletní rekonstrukce celé ulice začíná budovat nové chodníky, parkovací stání a cyklostezku. To vše po stranách komunikace, která se o to zúžila.

Deset milionů
na stezku či stání

„Pro tuto akci má město ve svém rozpočtu vyčleněno téměř deset milionů korun. Samotná realizace bude však levnější o 3,2 milionu korun, které město získalo jako dotaci od Státního fondu dopravní infrastruktury," sdělila Eva Kupková z novoměstského městského úřadu.

Dopravě v Novém Městě se s otevřením Náchodské ulice podstatně uleví, neboť ve špičkách se nyní třeba směrem na silnici do Krčína tvořily kolony. Uplynulý pátek je dokonce musela řídit policie. Dopravní omezení však řidiči ve městě a v okolí pocítí i nadále. Třeba na silnici první třídy z Nového Města do Spů se v úterý změní jízdní pruh, kterým nyní automobily v kopci v ulici Na Táboře za městem projíždí. Stabilizace skalních svahů a rekonstrukce silnice, jejíž krajnice se bortila, si tady vyžádá dopravní omezení až do poloviny října.

Mezitím se nyní také pracuje na obnově povrchu silnice mezi Spy a Dobruškou.